5 Mei plein 1, Wageningen

Hotel de Wereld.

HERENHUIS uit het derde kwart van de 19e eeuw met verdieping en omlopend schilddak. De eenvoudige, bakstenen gevels hebben hoekdammen en aan de voorzijde een risaliet, waarboven de houten kroonlijst is omgekornist. De bovenvensters hebben hun zesdelige schuiframen uit de bouwtijd bewaard. Aan de oostzijde een haaks op het oudere deel geplaatste lagere vleugel (omstreeks 1865), die een verdieping hoger is, in de risaliet gesneden consoles onder de kroonlijst en vensters met afgeronde bovenhoeken heeft.

Hotel de Wereld kreeg bekendheid, doordat hier in 1945 de capitulatiebespreking met de Duitse strijdkrachten in Nederland plaatsvond.

Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging oorspronkelijke functie Ja
5 Mei plein 1 6703 CD Wageningen Ja