Markt 28, Oosterhout

R.K. Kerk van St. Jan. Gotische kruiskerk uit de tweede helft van de 15e eeuw, bestaande uit een zeven traveeën diep, driezijdig gesloten koor met kapellen langs de twee westelijke traveeen, en een onvoltooid gebleven toren uit 1519-1527. In 1880-1882 door P. Cuypers en J. van Langelaar tot vijfbeukige kerk uitgebreid. In de kerk kolommen van baksteen met natuursteenlagen, kruisribgewelven in het koor en zijn zijkapellen, evenals in de sacristie. Orgelkas in twee delen met instrument van M. Maarschalkerweerd uit 1890. In 1910 werd de electro-pneumatische tractuur vervangen door een geheel pneumatische.

Markt 28 4901 EP Oosterhout Ja
S 4954 Oosterhout