Zeedijk 6, Nijkerk

"Nijkerkergemaal". Gemaal van de polder Arkemheen. Middelgroot gemaal met twee in de open lucht aangebrachte schepraderen, gebouwd in 1882-1883. Machinehuis met zadeldak, segmentboogvormige vensters, lisenen en klimmende friezen in de puntgevels. Haaks hierop het ketelhuis in dezelfde vormgeving. Schoorsteen op hoge sokkel.

Inventaris: Eencilinder- stoommachine van Becker en Rueb uit 1882 met toebehoren. De overbrenging naar de twee schepraderen geschiedt door een samengesteld ijzeren vliegwiel en samengestelde gietijzeren tandwielen met houten tanden. De twee schepraderen bestaan uit gietijzer, staal en hout, dat geklonken en gebout is. Kolenloods.

Nijkerkergemaal

Dit complex omvat de volgende onderdelen: