Burg. Weimalaan 1, Nijeveen

In oorsprong van 1785 daterende achtkante stellingkorenmolen, afkomstig uit Weener (West-Duitsland), waar hij tot 1960 in werking is geweest. In 1975 overgebracht naar Nijeveen en daar in 1977 opnieuw opgebouwd. Stellingkorenmolen op achtkante stenen voet, van binnen cilindrisch, van buiten door steunberen gesteund. Het bovenachtkant en de kap zijn gedekt met riet, waarin uitgespaard het jaartal 1977; houten achtkante stelling. Windroos, die de molen steeds naar de heersende windrichting kruit. Inwendig twee koppels maalstenen, waarvan een koppel nog van lavabezalt; luiwerk en hijsinstallatie.

Molen Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Burg. Weimalaan 1 7948 AL Nijeveen Ja