Rijkshulpschutsluis of Spuisluis, gebouwd in 1817, bestaande uit de volgende onderdelen: de Kolk heeft gemetselde bakstenen muren. Het zuidelijk sluishoofd, aan de Lekdijk, is thans afgesloten d.m.v. een betonnen dam tussen de hoofden. Aan de binnenzijde in de uitspringende gedeelten van het sluishoofd hoge, boogvormige poorten, afgesloten door ijzeren regelschuiven. De westelijke poort in het sluishoofd is dichtgemetseld. Aan de noordzijde is de kolk afgesloten door twee houyten puntdeuren, naar de Lekzijde gericht, waarover een bruggetje. De Kom heeft wanden opgebouwd uit natuursteen. Aan beide zijden een naar het water aflopend trapje. Aan de noordzijde van de kom een vaste brug.

Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Nieuwegein Spuisluis Lekdijk Ja