Omwalling (stadswallen en stadsgrachten tot de buitenste oevers Noord en Zuidspui met oevers en kaden). De vestingwerken van Brielle met bastions en ravelijnen dateren in hun huidige gedaante uit XVIII A. Van de poorten zijn slechts bewaard gebleven de Lange Poort aan de Noordwestzijde en de Kaaipoort aan de zuid-oostzijde van de stad. Het zijn eenvoudige, tunnelachtige doorgangen in de wallen, overkluisd door een tongewelf tussen twee graatgewelven en met een simpele baksteenarchitectuur als omlijsting van de doorgangen. Van de M.E. Noordpoort zijn in een bastion aan Noordzijde van het Maarland in 1923 de funderingen en enkele muurresten ontgraven. Door deze poort trokken in 1572 de Watergeuzen de stad binnen.

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling oorspronkelijke functie Ja
Brielle Omwalling Brielle Ja