Voorstraat 39, Kollum

Herv. Kerk en Toren. Tweebeukig bakstenen schip, waarvan de hoofdbeuk overwelfd is; oudere deels tufstenen toren, bekroond door naaldspits uit 1661. De kerk bezit een laat 17e eeuwse preekstoel met doophek, negen herenbanken, waarvan een voor de Rector van de Latijnse school, rouwbord voor Eyso de Wendt, 1780. Vele gebeeldhouwde zerken van 15e-18e eeuw o.m. door P. Claesz. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1841 gemaakt door W. van Gruisen. Toren gerestaureerd 1960-'62. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van J. Schonenborch, 1526, diam. 143 cm. en één van H. Falck, 1618, diam. 131 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, Asten. Staat zwaar beschadigd buiten gebruik opgesteld.

Voorstraat 39 9291 CD Kollum Ja