Kerkplein 4, Kapelle

Ned.Herv.KERK. Forse dorpskerk. Het koor is een goed voorbeeld van Vlaamse baksteenbouw van plm 1300. Oorspronkelijke bakstenen ven- stertracering ten dele behouden. Pseudo-basilicaal schip uit eerste helft 15e eeuw, omstreeks 1480 verhoogd. Met kopjes versierde lijsten om de vensters en de ingangen. Laat 15e eeuwse noorderkoor. Vroeg 16e eeuws gewelfde grafkapel. Sacristie uit plm 1400. Inwendig: rijke detaillering van de architectuur. In het koor blindarcaden, kolonetten met bakstenen kapiteeltjes, boogfries en gebeeldhouwde kopjes als draagstenen onder de schalken. In het schip zuilen met Brabantse koolbladkapitelen, heiligenbeelden tegen de triomfboog, apostelfiguren in de zijbeuken onder de gewelfribben en koppen tegen de scheibogen. Voorts: twee rijk gesneden koorbanken, begin 16e eeuw. Preekstoel op herm plm 1600. Doophek midden 17e eeuw. Afsluithek voor de grafkapel, plm 1560. Overhuifde herenbank 1641. Graftombe van Tuyll van Serooskerke plm 1640. Grafbord 1658. Tochtportaal en drie koperen kronen (waarvan twee met adelaar) eerste helft 17e eeuw. Vele gegraveerde en gebeeldhouwde zerken. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1868 gemaakt door C.G.F. Witte.

Kerkplein 4 4421 AB Kapelle Ja
U 40 Kapelle