Zuiderzeestraatweg 199, Hierden

Huis Groot Essenburg. Waarschijnlijk in de 13e eeuw gesticht goed, waarvan het huis in zijn huidige vorm dateert uit 1652 en verbouwd werd in 1767. Bouwwerk op rechthoekige plattegrond, gedekt door twee parallel lopende schilddaken met schoorstenen en aan de voor- en achterzijde torenvormige middenpartijen met peervormige spitsen. Bij een verbouwing 1929 werden de 19e eeuwse schuiframen vervangen door kruiskozijnen in quasi-17e eeuwse vorm, terwijl ook de ingangspartij bedorven werd. Sedert 1950 wordt het huis bewoond door Praemonstratensers. Toegang tot het voorplein verleent een gemetselde boogbrug met balustrade (XVIII) en smeedijzeren hek, afkomstig van het voormalige kasteel Bekenburg, waarvan afkomend sloopmateriaal ook gebruikt zou zijn bij de verbouwing van 1767.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Zuiderzeestraatweg 199 3849 AE Hierden Ja