Burgemeester Brouwersstraat 1, Garnwerd

N.H.Kerk en toren op verhoogd, omheind kerkhof. Romano-gotisch kerkgebouw, uitwendig vijfzijdig, inwendig halfrond gesloten; de westtoren met zadeldak zou blijkens stichtingssteen in 1651 opgetrokken zijn doch is waarschijnlijk 18e eeuws evenals de westgevel. In de kerk preekstoel met klankbord, herenbank met snijwerk en banken met knoppen, gesneden 18e eeuwse tafel. Orgel uit 1809 gemaakt door L. van Dam. In 1834 door Van Dam uitgebreid met een Bovenwerk op balustrade met wapens Lewe-Alberda. 16e eeuwse zerk. In de toren twee zeer oude zerken. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, ca. 1640.

15559
Hervormde Kerk c.a.

Complex bestaande uit N.H. Kerk en toren op verhoogd, door gietijzeren hekwerk omheind kerkhof.

Waardering

Het complex bestaande uit N.H. Kerk en toren op verhoogd, door gietijzeren hekwerk omheind kerkhof vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de gave staat van exterieur en interieur van zowel kerk als kerktoren;