Loowaard, Loo Gld

"Loowaard". Op een hoogte gelegen havezate XVIc op rechthoekige plattegrond, gedekt door twee evenwijdige zadeldaken, die aan de noordzijde door puntgevels met vlechtingen en aan de zuidzijde door ingezwenkte gevels met restanten van pinakels worden afgesloten. Op de N.O.-hoek een achtkantige bakstenen traptoren, verlevendigd door muizetanden, rijzige spaarbogen en een boogfries onder de spits. De oostgevel, waarbij de toren aansluit, heeft natuurstenen banden, smalle Ionische pilasters, geprofileerde natuurstenen lijsten en een gotisch boogfries op maskerconsoles onder de daklijst. Overigens hier en daar resten van Baumbergerstenen kruisvensters en smalle vensters met middendorpels. In de oostgevel van de toren een steen met renaissanceornament en opschrift. Moderne deel tegen noordzijde van het huis.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Loowaard 1 6924 SG Loo Gld Ja