Binnenpad 50, Giethoorn

Eenvoudige bakstenen in 1871 in sobere late "Waterstaatsstijl" opgetrokken Doopsgezinde Vermaning, onder pannen gedekt schilddak tegen door klokketorentje met ingesnoerde naaldspits benadrukte voorgevel; gietijzeren goot op klossen; rondboogvensters met eenvoudige tracering. Boven en te rechterzijde van de hoofdingang steen met opschrift. Het vlak overdekte interieur bezit nog enig meubilair van belang: (Kerkeraads) banken, eiken-gehoute preekstoel in neo-gotische trant met semi-Lodewijk XV balusters en orgeltje uit 1911 op balkon. Aan de achterzijde aangebouwd, eveneens in sobere vormen, kerkeraads- en leerkamer, met zesruitsschuifvensters onder pannengedekt schilddak.

10502
Doopsgezinde Vermaning

Inleiding

Doopsgezinde VERMANING (rijksmonument nr. 10502) met PASTORIE, gesitueerd binnen het beschermde dorpsgezicht Giethoorn. Het complex ligt aan het Binnenpad, bij de kruising van de Kornelis- en Dorpsgracht. De ds. Hylkemaweg (langs de Kornelisgracht) buigt zich aan de west- en zuidzijde om het complex heen. De kerk is in 1871 gebouwd in een sobere waterstaatsstijl. De vroeg 20e eeuwse pastorie ten noorden van de kerk met elementen in de Art Nouveau trant. Kerk en pastorie richten zich met de voorgevel naar het oosten, naar het water. De twee objecten staan op een ruim perceel met rondom gras, deels met hekwerk (zuidzijde) en enkele solitairen.

Waardering

Complex, bestaande uit Doopsgezinde Vermaning en pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de funktionele en ruimtelijke relatie tussen kerk en pastorie

- de zeer markante situering binnen het beschermde dorpsgezicht