Zaltbommel

Zaltbommel
Zaltbommel
Credit
Vincent van den Hoven
244
244
272

Gemeente Zaltbommel
Afdeling Erfgoed
T 0418- 68 16 81
E info@zaltbommel.nl
www.zaltbommel.nl

De gemeente Zaltbommel ligt in de Bommelerwaard en bestaat uit twaalf woonkernen en vier buurtschappen. De stadskern van Zaltbommel is niet veel veranderd na de stadsbrand uit de 16de eeuw. Om de oude historische binnenstad staan nog steeds de oorspronkelijke stadsmuren uit de 14de eeuw. Rondom Zaltbommel ligt een uniek landschap met historische terpen en dijken. Het beroemde Slot Loevestein is eveneens in de gemeente gelegen.

Monumenten

De gemeente Zaltbommel kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde gezichten. . Daarbij is de historische binnenstad en het Eiland van Nederhemert-Zuid aangewezen als rijksbeschermd gebied. De oude dorpskern van Gameren als gemeentelijk beschermd gebied. Wilt u weten of u in een gemeentelijk monument woont? 

Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

Gemeente Zaltbommel kent 1 beschermd gezicht:

  • Rijksbeschermd stadsgezicht Zaltbommel: de stad is in de vroege Middeleeuwen ontstaan als handelsnederzetting. Het stratenpatroon dat zich in de Middeleeuwen ontwikkelde is sindsdien nagenoeg ongewijzigd gebleven. 
  • Rijksbeschermd dorpsgezicht Nederhemert - Zuid: De van oudsher geïsoleerde ligging heeft er in hoge mate toe bijgedragen dat de nederzetting zeer bescheiden van omvang is gebleven.

  • Gemeentelijk beschermd dorpsgezicht Gameren

Stadswallen groen Rijksmonument

Stadsarchitect François de Virieu veranderde de vestingwerken van Zaltbommel vanaf 1834 tot een groen landschapspark. De komende jaren worden de stadswallen weer hersteld zoals De Virieu het ontwierp. Ontdek het tijdens een wandeling door het unieke park.

Stadswallen te Zaltbommel
Stadswallen te Zaltbommel
Gemeente Zaltbommel

Het park was door De Virieu ontworpen als Engels landschapspark: transparant en verrassend. Door de jaren heen ging het zijn eigen weg. Daarna gebeurde er lang weinig aan onderhoud in het park. Dit zorgde ervoor dat het een weelderige groene omzoming van de stad werd. Uiteindelijk bleef er niet veel over van de oorspronkelijke opzet.

De komende jaren worden de stadswallen weer zoals De Virieu het ontwierp. Met de restauratie die in 2017 begon, brengt de gemeente de sfeer van vroeger weer terug. Kort gezegd brengen ze verrassende doorkijkjes, waterpartijen, vriendelijk slingerende paadjes, monumentale bomen, heesters en stinzenplanten terug.

Monumentenzorg Zaltbommel

De gemeente Zaltbommel zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Energieloket Zaltbommel helpt inwoners met vragen over verduurzaming. op hun website kunt u ook meer lezen over het verduurzamen van monumentale panden en panden in de beschermde dorps- en stadsgezichten. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Toren Wallen Zaltbommel
Afbeelding
Toolbox

Onderhoudssubsidie

De gemeenteraad van Zaltbommel stelt elk jaar een budget beschikbaar voor het verlenen van onderhoudssubsidie voor gemeentelijke monumenten. Deze subsidie is aan te vragen voor onderhoudswerkzaamheden die worden uitgevoerd. Wanneer u zelf de werkzaamheden uitvoert dan kunt u subsidie aanvragen voor de materiaalkosten.

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Voordat u een vergunningaanvraag indient, kunt u het beste met de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) in Tiel contact opnemen. De ODR is bereikbaar op het telefoonnummer 0344 - 579 314 of per  email: info@odrivierenland.nl.

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Zaltbommel 1649 Blaeu
Historische kaart van Zaltbommel ca. 1649 uit "Stedenboeken van de Nederlanden" door J. Blaeu

Geschiedenis Zaltbommel

De eerste vermelding van de huidige stad Zaltbommel als Bomala stamt uit het jaar 850. In de 13e eeuw groeide Zaltbommel uit tot een belangrijke handelsstad en in de 15e eeuw werd de stad een Hanzestad van betekenis. In 1315 verkrijgt Zaltbommel stadsrechten en ontstond er een scheiding tussen het omringende platteland van de Bommeler- en Tielerwaard. Rondom de stad worden vestingwerken aangelegd. Gedurende de 80-jarige oorlog wordt de stad belegerd door de Spanjaarden. 

Meer monumenteninformatie

Voor meer informatie over monumenten in de gemeente Zaltbommel kunt u ook terecht bij:

Naar boven