Arnhem

Arnhem
559
559

Gemeente Arnhem
Tel. 0900 18 09
www.arnhem.nl

Afdeling Ruimte
Eusebiusbuitensingel 53
 
Postbus 90296
6800 EL  ARNHEM

Arnhem kent een turbulente geschiedenis. Door de bezettingen door de Habsburgers, de Bourgondiers, Spanjaarden, Duitsers en Fransen veranderde geschiedenis, het stadsbeeld en het landschap. In de Tweede Wereldoorlog werd Arnhem zwaar gehavend door operatie Market Garden. De getroffen gebieden zijn nu bebouwd met wederopbouwarchitectuur. Een deel daarvan zal weer gesloopt worden. Maar veranderingen zijn niet altijd negatief. Zo legden rijke magnaten als Brantsen en Van Heeckeren prachtige buitenplaatsen aan in Engelse landschapsstijl. Daarom spreekt men ook wel van ´Arnhem Parkenstad´.

Monumentenbeleid


In Arnhem wordt cultuurhistorie ingezet als een kans en niet als een belemmering. De gemeente wil dat cultuurhistorie op een vroeg moment een actieve rol gaat spelen in veranderingen en ontwerpkeuzen.
 
Ze heeft hiervoor het enthousiasme en de actieve ondersteuning nodig van de bewoners van de stad, cultuurhistorische organisaties, woningeigenaren, projectontwikkelaars en andere bedrijven. Daarom worden zij ook betrokken bij de ontwikkeling van het beleid.

Rijksmonumenten in de gemeente Arnhem

Naar boven