Monumenten in Sumar

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
9
9

Monumenten

  • Rijksmonument

    Achterwei 5

    Kop-rompboerderij uit 1864, bestaande uit kort voorhuis (een schoorsteen) en in de schuur getrokken woonruimten. De voordeur bevindt zich in de voorgevel van de schuur zodat bijna van een stelp gesproken kan worden. Overal zesruitsvensters.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Wal, A.J. van der
  • Rijksmonument

    Greate Buorren 14

    Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw met ingebouwde westtoren in 1769 opgetrokken ter vervanging ener oudere. In de kerk preekstoel uit 1746 met achterschot en klankbord. 18e eeuwse familiebank en zes sterk bijgewerkte gebrandschilderde glazen van Ype Staak.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Greate Buorren 51

    Kop-rompboerderij gebouwd in 1756 blijkens aanzetstenen aan de voorgevel; deze is echter onlangs in modern materiaal herbouwd met behoud van de algemene vorm met topschoorsteen met bord. In de zijgevels en de dienstruimten die in de schuur zijn gebouwd zes- en negenruitsvensters.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Wal, A.J. van der
  • Rijksmonument

    Heerenweg 24

    "de Heideplaats". Boerderij van het kop-romptype met de woonruimten onder de kap van de schuur getrokken. Haaks op de schuur kleine schuur, naar gebruik in de Wouden. Stookhut vooraan naast de schuur.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Berg, H.M. van den
  • Rijksmonument

    Lânsbuorren 11

    Omschrijving

    Het STOOKHOK uit 1909 behorende bij de boerderij is opgetrokken in roze kalkzandsteen onder uitkragend zadeldak gedekt met cementpannen; schoorsteen op de nok; rozetankers. Getoogde zesruitsvensters met sierroedenverdeling in de kop en een lattendeur in de zijgevel.

    WikiMedia
Naar boven