Monumenten in Schardam

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
6
6
2

Monumenten

  • Rijksmonument

    Schardam 21

    Pandje, een geheel uitmakende met het aantrekkelijke complex van de beide sluizen te Schardam. Een voorgedeelte en een aansluitend lager achtergedeelte, beide gedekt door zadeldaken en met houten zij- en achterwanden. Een in het begin van deze eeuw vernieuwde bakstenen voorgevel.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Schardam 21

    Complex van twee sluizen, waarvan de zuidelijke in 1592 gereed kwam en drie stenen heeft, een met Anno, een met 1783 en een met inscriptie.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Wal, A.J. van der
  • Rijksmonument

    Schardam 27

    Hervormde Kerk. Klein eenschepig gebouw met vijfzijdige sluiting, waarschijnlijk daterend uit 1662; westmuur vernieuwd in machinale steen na afbraak van de toren. Preekstoel 1662; doophek met boog 1856; koperen predikantslezenaar ca.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Schardam 27

    TOREN der Herv.Kerk. Klokketorentje boven het westelijk wolfeind van de kap. In dakruiter klok van Geert van Wou, 1497, diam. 71,1 cm. Mechanisch torenuurwerk van Addicks, elektrische opwinding.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Schardam 32

    Beemster- of Hornsluis. In 1735 voltooid; loost het polderwater uit Schermer en Beemster. Cartouche met het door lofwerk omgeven wapen van de Beemster en onderschrift 1735 (kopie) en een cartouche met wapens en namen van dijkgraaf, (hoog) heemraden en secretaris van de Beemster.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Bruning
Naar boven