Monumenten in Joppe

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
11
11
5

Monumenten

  • Rijksmonument

    't Joppe

    (Joppelaan bij 110) KOEPEL. In de as van het huis geplaatste in oorsprong 18e- of vroeg 19e-eeuwse achtzijdige rode bakstenen koepel, met acht in een punt toelopende driehoekige dakschilden van recentere datum. Oorspronkelijk was de koepel van een ui-vormige bekroning voorzien.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    't Joppe

    (Joppelaan bij 110) MENAGERIE. Houten 6-zijdige menagerie op rode bakstenen onderdorpel, in oorsprong daterend uit ca. 1825. De menagerie wordt voor het eerst genoemd in een koopacte uit 1828, maar staat nog niet geregistreerd op een kadastrale kaart uit 1818.

  • Rijksmonument

    't Joppe

    (Joppelaan bij 110) TWEE BAKSTENEN KEERMUREN/BRUGPIJLERS. Twee aan de zuidhoek van de gracht gelegen 19e-eeuwse rode bakstenen keermuren met versnijding aan de hoeken, die tegenover elkaar aan weerszijden van de zuidoostelijke grachtarm zijn gelegen.

  • Rijksmonument

    't Joppe

    (Huis 't Joppe, Joppelaan 110) HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een terugliggend centraal gelegen paviljoen, dat door twee vooruitspringende paviljoens wordt geflankeerd.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Galen, P. van
  • Rijksmonument

    't Joppe

    (Joppelaan bij 110) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De oudste historische bronnen van de aanleg van 't Joppe gaan terug tot in 1565, toen Lubbert van Cuenre de ontginning van het terrein van 't Joppe ter hand nam.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    't Joppe

    (Joppelaan bij 110) KOETSHUIS ANNEX STAL. In rode baksteen opgetrokken koetshuis annex stal onder met Hollandse blauwe pannen gedekt zadeldak, waarvan het voorste (zuidwestelijk) gedeelte (koetshuis) iets hoger en breder is dan het achterste gedeelte (stal).

  • Rijksmonument

    't Joppe

    (Joppelaan bij 110) ORANJERIE: in rode baksteen opgetrokken oranjerie op rechthoekige grondslag uit ca. 1850, waarvan de naar het zuiden gerichte voorgevel en de zijgevels van een witte gebouchardeerde pleisterlaag zijn voorzien.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    't Joppe

    (Joppelaan bij 110) TUINMUREN. Twee 18e-eeuwse rode bakstenen muren, die de moestuin en boomgaard aan de ZW- en ten dele aan de NO-zijde afbakenen.

Naar boven