Monumenten in Hilaard

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen

Hilaard telt momenteel 7 rijksmonumenten.

Hieronder een overzicht.

Rijksmonumenten

 • Hoptille 10

  Bolswarder Tolhuis. Aan Bolswarder trekvaart bij de brug te Hoptille (onder Hijlaard). Langgerekt gebouw onder zadeldak, aan de korte zijde steile dakschilden. Aan de waterkant grote gevelsteen S.P.Q.B. Tolhuis, 1652, en wapen van Bolsward.

  WikiMedia
 • It Westerhûs 1

  Grote boerderij van het kop-hals-romptype met onderkelderd voorhuis overal zesruitsvensters. Gevelsteen met alliantiewapens en initialen M. en G. ter weerszijden van de kruisiging; overig opschrift Westerhuis en 1625.

  WikiMedia
 • Skilpaed 1

  Herv. kerk, toren en kerkhof. Gotisch eenbeukig kerkgebouw met toren welks zadeldak gevat is tussen in- en uitgezwenkte topgevels. In de kerk marmeren epitaaf voor Hobbe van Aylva en talrijke zerken; eenvoudige preekstoel. Tweeklaviers orgel, ca. 1880 door L. van Dam en Zonen gemaakt.

  WikiMedia
 • Skilpaed 5

  Woning zonder verdieping onder hoog, met pannen gedekt schilddak, dat doorloopt over het buurpand Skilpaed 7, met schoorsteen op nokeind. In de voorgevel 2 zesruitsschuifvensters. 18e eeuw.

  WikiMedia
 • Skilpaed 7

  Woning zonder verdieping onder hoog, met pannen gedekt zadeldak, dat doorloopt over het pand Skilpaed 5, en aan de rechterzijde aansluit tegen een puntgevel met vlechtingen, waarin twee zoldervensters met luiken; boven het nokeind een schoorsteen.

  WikiMedia
 • Van Aylvaleane 2

  Goed onderhouden gave kop-hals-rompboerderij uit het midden van de 19e eeuw. Alle vensters met zes ruiten, topschoorstenen met borden, dakvensters. Inwendig oude indeling behouden.

  WikiMedia
Naar boven