Monumenten in Baarland

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen

Baarland telt momenteel 10 rijksmonumenten.

Hieronder een overzicht.

Rijksmonumenten

 • 9961

  Wed (brandput). Waterbassin, terzijde van het Dorpsplein gelegen, aan de westzijde afgesloten door een muurtje, met schilddragende leeuwen op bakstenen pijlers ter flankering van de toegang.

  WikiMedia
 • Bakendorpseweg 2

  Huis onder fors zadeldak, waarschijnlijk XVIII. Het metselwerk XIX in de traditionele vormen vernieuwd en met behoorlijke baksteen. Strekken boven de 6-ruits schuiframen. Twee paneels vensterluiken. In de lengterichting aangebouwd lange houten schuur met drie mendeuren.

  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
 • Hellenburg

  Hellenburg. In 1958 ontgraven kasteelfunderingen, hoofdzakelijk eind 15e eeuws, met op de hoeken twee vierkante en twee ronde torens, resten van de fundering van een oudere donjon en fragmenten van een voorburcht.

  WikiMedia
 • Schansstraat 12

  Fraai gelegen aan de westelijke ingang van het dorp. Huis onder fors zadeldak waarschijnlijk XVIII. Gepleisterde topgevel naar de straat gekeerd, gedeeltelijk onderkelderd, schuifvensters (bij de opkamer 9-ruits) staafankers. Voordeur in de westelijke langsgevel.

  WikiMedia
 • Slotstraat 3

  Ned. Herv. Kerk, 15e eeuws bouwwerk, bestaande uit de middenbeuk van een oorspronkelijk driebeukige hallenkerk, waarvan de inter- columnien gedicht werden in 1774, na afbraak van de zijbeuken.

  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
 • Slotstraat 30

  Dwarshuis met gepleisterde gevel aan het plein. In de borstwering boven de 6-ruits schuifvensters reeks van staafankers. Verdiepte ontlastingsboog boven de voordeur, twee paneels vensterluiken. Zadeldak.

  WikiMedia
Naar boven