Monumenten in Almkerk

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen

Almkerk telt momenteel 26 rijksmonumenten.

Hieronder een overzicht.

Rijksmonumenten

 • 39608

  "De Ouden Doorn" in de polder Zandwijk en Uppel. Achtkante, met riet gedekte watermolen op stenen ondervoet met scheprad. Vroege 18e eeuw.

  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Bicker Caarten, A.
 • Almweg 7

  Op verhoging gelegen, 19e eeuwse boerderij met dwarsdeel, onder met riet gedekt wolfdak; bedrijfsgedeelte ten dele bekleed met gepotdekselde houten delen.

  In de voorgevel een kelderlicht, een vernieuwd 9-ruits venster, drie 6-ruits schuifvensters en twee 4-ruits zoldervensters.

  WikiMedia
 • Almweg 9

  Boerderij gelegen op een vliedberg; bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en vrijstaande houten schuur. Het woongedeelte is tweebeukig, het bedrijfsgedeelte driebeukig en voorzien van dwarsdeel met deeldeuren in een kapel.

  WikiMedia
 • Altena's Laantje 3

  Altena's Hoeve, monumentale boerderij van het dwarsdeeltype (Overmase vorm). Bakstenen gebouw onder een boven het woongedeelte afgewolfd en aan de achterzijde van een groot dakschild voorzien rieten zadeldak, dat is opgewipt boven de deeldeuren. Voorgevel met vier- en zesruits schuiframen.

  WikiMedia
 • Kerkstraat 28

  Bakstenen boerderij van het langgeveltype, gedeeltelijk wit gepleisterd, gedekt door een afgewolfd rieten zadeldak. Woongedeelte met verdieping. XVIII-XIX.

  WikiMedia
 • Kruisstraat 17

  Voormalig rechthuis, bakstenen huis met verdieping onder met pannen belegd schilddak. Symmetrische voorgevel van vijf traveeën, rechts een jongere aanbouw. Inwendig gaaf bewaard, paardestal links in het achterhuis. XIX A.

  WikiMedia
 • Provincialeweg Noord 18

  Zeer fraaie monumentale boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en een gedeeltelijk in hout opgetrokken bedrijfsgedeelte; schuifvensters waaronder enige brede roedenvensters.

  WikiMedia
 • Provincialeweg Noord 22

  Monumentale bakstenen boerderij van het dwarsdeeltype met houten achterwand onder afgewolfd rieten zadeldak. Symmetrische voorgevel met zesruits schuiframen, staaf- en rozetankers en het jaartal 1869. Op het erf een schuur met bakstenen en houten wanden onder afgewolfd rieten zadeldak.

  WikiMedia
Naar boven