Vaals

Huis Bloemendal, Vaals, Limburg, Nederland. Architect Joseph Moretti. Bouwjaar 1786–95 - Romaine
Huis Bloemendal, Vaals, Limburg, Nederland. Architect Joseph Moretti. Bouwjaar 1786–95
Credit
Wikimedia Commons - Romaine
163
163

Gemeente Vaals
von Clermontplein 15
6291 AT Vaals

Postadres
Postbus 450
6290 AL Vaals

www.vaals.nl
info@vaals.nl
043 - 3068568
 

Vaals is de hoofdplaats van de Nederlandse gemeente Vaals, gelegen in het uiterste zuidoosten van Limburg. Het dorp ligt aan de rijksgrens van Nederland, nabij het drielandenpunt met België en Duitsland, ten westen van de Duitse stad Aken.

Monumenten

De gemeente Vaals kent meerdere rijksmonumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Wilt u weten of u in een monument woont?

Oud Lemiers 21, Lemiers, Limburg, Nederland - Romaine
Oud Lemiers 21, Lemiers, Limburg, Nederland
Wikimedia Commons - Romaine
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd gezicht

De gemeente Vaals kent zes Rijksbeschermde dorpsgezichten:

Monumentenzorg Vaals

De gemeente Vaals zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Duurzame en groene energie worden steeds belangrijker, ook in de gemeente Vaals. De gemeente Vaals beschikt, samen met andere overige Limburgse gemeenten, over een Energieloket waar inwoners terecht kunnen met vragen over energetische sanering en overige vragen over het opwekken van duurzame energie. De WoonWijzerWinkel helpt inwoners met vragen over verduurzaming. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Subsidie onderhoud en restauratie

De gemeente Vaals biedt een subsidie aan voor bijzondere onderdelen of bijzondere objecten in aanmerking van de gemeentelijke monumentenlijst. De subsidie voor instandhouding van bijzondere onderdelen of objecten bedraagt 50% van de subsidiabele kosten. De hoogte van de subsidie wordt in dit geval vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders, gehoord de monumentencommissie.

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Meer monumenteninformatie

Naar boven