Oirschot

Oirschot - G.Lanting
Oirschot
Credit
Wikimedia Commons - G. Lanting
192
192
148

Gemeente Oirschot 
Deken Frankenstraat 3
5688 AK Oirschot
www.oirschot.nl
info@oirschot.nl
0499 - 58 33 33

Oirschot is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in de Kempen. Omdat Oirschot een van de noordelijkste plaatsen van de Kempen is, wordt zij ook wel de poort der Kempen genoemd. Oirschot bestaat uit de dorpen/gehuchten Oirschot, Spoordonk, Middelbeers, Oostelbeers en Westelbeers.

Monumenten

De gemeente Oirschot kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en 2 beschermde gezichten. Wilt u meer weten over dit bijzondere erfgoed?

Middelbeers, voormalige molen - Michielverbeek
Middelbeers, voormalige molen
Wikimedia Commons - Michielverbeek
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

Gemeente Oirschot kent 2 beschermde gezichten:

  • Rijksbeschermd dorpsgezicht Oirschot: Oirschot is een nederzetting, die al zeer vroeg is ontstaan op de Brabantse zandgrond. Als hoofdplaats van het kwartier Kempenland van de Meierij Den Bosch kwam het dorp al in de 13de eeuw tot grote bloei.

  • Rijksbeschermd dorpsgezicht De Bollen in Straten bij Oirschot: Het gehucht De Bollen is een onderdeel van de buurtschap Straten, gelegen in de gemeente Oirschot, op de zandgronden in midden Brabant. Het betreft een typerend kransakkerdorp. 

Monumentenzorg Oirschot

De gemeente Oirschot zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Afbeelding
Onderzoek

Erfgoedkaart

De omgevingsdienst Zuidoost-Brabant heeft voor een aantal gemeentes een cultuurhistorische inventarisatie uitgevoerd en in beeld gebracht door middel van de Erfgoedkaart. 

Wilt u meer weten over het beleid met betrekking tot archeologie en cultuurhistorie in gemeente Oirschot? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Oriënteert u zich op de mogelijkheden tot verduurzaming van uw monument? Het verduurzamen van monumenten vraagt om een zorgvuldige aanpak. De gemeente geeft hier tips en advies over op hun website.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Subsidie onderhoud en restauratie

De gemeente Oirschot stelt een subsidie beschikbaar voor het onderhoud en de restauratie van zogenaamde beeldbepalende en kwetsbare onderdelen. Dit zijn de onderdelen die van beeldbepalende waarde en kwetsbaar zijn en waarvan de instandhouding extra hoge kosten met zich meebrengt in vergelijking met een pand dat niet is aangewezen als gemeentelijk monument. Per aanvraag dienen de subsidiabele kosten tenminste € 1.000,- te bedragen.  

Wilt u meer informatie over welke kosten subsidiabel zijn? Bekijk dan de Subsidieverordening Erfgoed.

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Meer monumenteninformatie

Naar boven