Nieuwkoop

Rijksmonument, Voorgevel langhuisboerderij - Gerard Dukker (RCE)
Rijksmonument, Voorgevel langhuisboerderij
Credit
Wikimedia Commons - Gerard Dukker
25
25
63

Gemeente Nieuwkoop
Gemeentehuis
Teylersplein 1
2441 LE Nieuwveen
Postbus 1, 2460 AA Ter Aar
www.nieuwkoop.nl
info@nieuwkoop.nl

14 0172

Nieuwkoop is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente Nieuwkoop fuseerde op 1 januari 2007 met Ter Aar en Liemeer waarbij de nieuwe gemeente de naam Nieuwkoop kreeg. De gemeente Nieuwkoop ligt midden in het Groene Hart. In de gemeente liggen de volgende kernen: Aardam, Korteraar, Langeraar, De Meije (gedeeltelijk), Nieuwkoop, Nieuwveen, Noordeinde, Noorden, Noordse Dorp, Papenveer, Ter Aar, Vrouwenakker, Woerdense Verlaat en Zevenhoven. Het oudste deel van Nieuwkoop bestaat uit lintbebouwing langs de Nieuwkoopse plassen (de Polder Nieuwkoop en Noorden), een gebied waar vroeger de veengronden zijn afgegraven.

Monumenten

De gemeente Nieuwkoop kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?

Gemeenrelijk monument te Langeraar, Langeraarseweg 9 Woonhuis - AcroniusZ
Gemeenrelijk monument te Langeraar, Langeraarseweg 9 Woonhuis
Wikimedia Commons - AcroniusZ

Monumentenzorg Nieuwkoop 

De gemeente Nieuwkoop zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam Monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. De gemeente Nieuwkoop zet zich op verschillende manieren in om klimaatverandering tegen te gaan. 

Monumenten gaan al jaren mee en zijn in die zin zeker duurzaam te noemen. Verduurzamen van een monument is echter vaak een stuk lastiger. Er is meer regelgeving over het beschermen van cultuurhistorische waarden en renovaties zijn in beperkte mate mogelijk. Voor eigenaren van monumenten staat er een webinar klaar op de website van Duurzaam Bouwloket met tips over het verduurzamen van uw monument. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact op met Duurzaam Bouwloket

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Subsidie onderhoud en restauratie

De gemeente Nieuwkoop stelt een subsidie beschikbaar voor restauratie en onderhoud van gemeentelijke monumenten. 

  • De subsidie voor restauratie kan 3 keer in de 25 jaar worden aangevraagd en 50 % van de subsidiabele kosten met een maximum van € 20.000,- per 25 jaar.
  • De subsidie voor onderhoud kan 1 keer in de 5 jaar worden aangevraagd en bedraagt 50 % van de subsidiabele kosten met een maximum van € 3.500,-.

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Zevenhoven_-_Molenweg_Houten_bokpalen - John Scholte
De elektriciteitsmaatschappij wilde de historische houten bokpalen (palen waar de bovengrondse elektriciteitskabels vanouds aan hingen) van Zevenhoven slopen en vervangen door ondergrondse stroomkabels. Die kabels zijn er gekomen, maar de bokpalen zijn bl
John Scholte

Meer monumenten informatie

Naar boven