Doetinchem

Doetinchem_city_centre - Wauteurz
Zicht op centrum Doetinchem
Credit
Wikimedia Commons - Wauteurz
35
35
153

Gemeente Doetinchem
Raadhuisstraat 2
7001 EW Doetinchem
www.doetinchem.nl
gemeente@doetinchem.nl
0314 - 377377

Doetinchem is een gemeente in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Behalve de stad Doetinchem bestaat de gemeente uit de dorpen Gaanderen, Wehl, Nieuw-Wehl en de buurtschappen Dichteren, IJzevoorde, Langerak, Het Broek (Zelhemse Broek) en Wehlse Broek.

Monumentenkaart

De gemeente telt 35 rijksmonumenten en meer dan 100 gemeentelijke monumenten. Het monumentenbestand van Doetinchem is rijk en divers en bestaat uit boerderijen, woonhuizen, kerken, scholen, fabriekspanden en winkelpanden. Wilt u weten of u in een monument woont? 

Doetinchem
Stadscentrum en omgeving
Gemeente Doetinchem

Monumentenzorg Doetinchem

De gemeente Doetinchem zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Gemeente Doetinchem streeft ernaar om in 2030 energieneutraal te zijn. Energieneutraal betekent dat we binnen onze gemeente evenveel energie duurzaam willen opwekken als dat we gebruiken. Daarvoor bieden we biedt de gemeente verschillende projecten en programma’s die bijdragen om zoveel mogelijk energie te besparen. Het Agem Energieloket helpt inwoners met tips en adviezen. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Subsidie onderhoud en restauratie

Voor onderhoud of restauratie van uw gemeentelijke monument dan kunt u subsidie aanvragen bij de gemeente. Neem vóórdat u een subsidieaanvraag indient, contact op met de gemeente over de werkzaamheden die u wilt uitvoeren. In dit vooroverleg worden de verwachtingen van u en de gemeente duidelijk en kunt u eventueel voorkomen dat u een aanvraag indient die later wordt afgewezen. Mail voor meer informatie naar b.kemperman@buha.nl.

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.

Het is in uw voordeel om eerst een vooroverleg aan te vragen, voor u een aanvraag doet voor een omgevingsvergunning. Vooral als het gaat om het bouwen van woningen, milieu, monumenten en ingewikkelde plannen. U hoeft dan nog niet uw hele plan volledig klaar te hebben en u voorkomt zo onnodige kosten. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Slangenburg te Doetinchem
Slangenburg te Doetinchem
Bas Weetink Fotografie

Geschiedenis Doetinchem

De gemeente bestaat uit de stad Doetinchem, de dorpen Gaanderen en Wehl en een aantal buurtschappen zoals IJzevoorde en Langerak. Elke plek heeft zijn eigen historie en identiteit. 

De bewoningsgeschiedenis van het gebied gaat terug tot de Oude Steentijd rond 10.000 jaar voor Christus. Langs de Oostelijke Randweg werden vuurstenen uit deze periode gevonden. 

Waar de naam Doetinchem vandaan komt, is niet zeker. In een historisch document uit 838 werd voor het eerst gesproken over “villa Deutinghem”, een nederzetting met een kerk. Het centrum kreeg zijn kenmerkende eivorm in de 13e eeuw, toen de stad werd voorzien van een bakstenen stadsmuur met poorten en torens, met aan de buitenzijde een brede gracht. 

Naar boven