Borger-Odoorn

Hunebed - gemeente Borger-Odoorn.
Hunebed
Credit
gemeente Borger-Odoorn
34
34
38

Gemeente Borger-Odoorn
Hoofdstraat 50
7875 AD Exloo 

Postadres
Postbus 3
7875 ZG Exloo

www.borger-odoorn.nl
gemeente@borger-odoorn.nl
14 0591

Borger-Odoorn is een gemeente in het oosten van de provincie Drenthe (Nederland). De gemeente wordt gekenmerkt door de Hondsrug die de as van de gemeente vormt. Op de Hondsrug liggen in een dubbele rij eeuwenoude boerendorpen: enerzijds Klijndijk, Odoorn, Ees, Borger en Drouwen; anderzijds Valthe, Exloo en Buinen. Ten westen van de Hondsrug ligt een kleinschalig ontginningsgebied dat begrensd wordt door de staatsbossen van Schoonloo en Schoonoord. Het oosten van Borger-Odoorn bestaat uit een groot, open, veenkoloniaal landschap.

Monumenten

De gemeente Borger-Odoorn kent rijksmonumenten en provinciale monumenten zoals woonhuizen, boerderijen, schuren, kerken, hunebedden en schaapskooien. Wilt u weten of u in een monument woont? 

Villa Flora  Nieuw-Buinen - Gouwenaar
Villa Flora Nieuw-Buinen
Wikimedia Commons - Gouwenaar

Monumentenzorg Borger-Odoorn

De gemeente Borger-Odoorn zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. De gemeente Borger-Odoorn vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom stimuleert de gemeente woningeigenaren om hun huis energiezuiniger te maken. Hiervoor zijn verschillende acties beschikbaar. Het Drents Energieloket biedt daarnaast verder inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden voor uw pand en subsidies. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Drents Monumentenfonds

Bent u eigenaar van een karakteristiek pand in Drenthe? Voor uw restauratie kunt u mogelijk een lening met lage rente aanvragen. Rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden komen in aanmerking voor de Drentse Monumentenfonds-hypotheek. Voor karakteristiek bezit kunnen restauratiekosten (inclusief verduurzaming) en herbestemmingskosten gefinancierd en/of gesubsidieerd worden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Wilt u een monument verbouwen, herstellen, aanpassen of slopen? Dan heeft u meestal een vergunning nodig. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Borger-Odoorn

De ontwikkelingsgeschiedenis van het hooggelegen westelijke zandgedeelte van de gemeente gaat terug tot de prehistorie. In de Nieuwe Steentijd (ruim 5000 jaar geleden) vestigden zich de eerste landbouwers in het gebied. Deze eerste bewoners worden ook Terchterbekervolk of hunbedbouwers genoemd. Borger is onder meer bekend door het grootste hunebed van Nederland, de D27.

De esdorpen in de gemeente zijn ontstaan in de vroege middeleeuwen. De esdorpen zijn bekend om hun inrichting met een brink (open plek) in het dorp waaromheen de bebouwing werd gerealiseerd. Het oudste document waarin de naam Odoorn voorkomt is een bezegelde brief van 2 juli 1327 van het klooster Ten Nije Lichte. 

Meer monumenten informatie

Naar boven