Almere

Gemeente Almere
afdeling Vergunning, Toezicht & Handhaving
Bezoekadres: Stadhuisplein 1, 1315 HR Almere
Postadres: Postbus 200, 1300 AE Almere
www.almere.nl
14036
Monumentenlijst
Wie aan Almere denkt, denkt misschien niet direct aan monumenten. Rondom Almere zijn echter diverse archeologische rijksmonumenten te vinden, dit zijn scheepswrakken uit de Zuiderzeetijd en nederzettingen uit de Midden-Steentijd. De stad kent één gemeentelijk monument: het politiebureau in Almere Haven is het eerste gerealiseerde ontwerp van het nu wereldberoemde architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas.

Erfgoedbeleid Almere
Het erfgoedbeleid van de gemeente is erop gericht de historische gelaagdheid van de stad te behouden voor toekomstige generaties. In 2017 nam de gemeenteraad van Almere haar eerste Monumentenverordening aan. Sindsdien heeft de stad de middelen om gemeentelijke monumenten en beschermde stadsgezichten aan te wijzen. Het eerste gemeentelijke monument is in 2019 aangewezen.
Monumentenschildje
De gemeente Almere heeft een eigen monumentenschildje beschikbaar voor gemeentelijke monumenten. Wordt uw pand binnenkort aangewezen tot gemeentelijk monument?
Beschermde archeologische vindplaatsen
Een archeologische vindplaats bestaat uit twee onderdelen: een kern met aangetoonde behoudenswaardige archeologische resten en een 10 meter brede zone rondom de kern die wordt aangeduid als buffer. Deze buffer dient ter fysieke bescherming van de vindplaatskern en om de toegankelijkheid daarvan voor onderzoek te garanderen.
Voor beide onderdelen geldt de bestemming Waarde-Archeologie 5. Aan deze bestemming is een bouwverbod gekoppeld met ontheffingsmogelijkheden. De gemeente kan aan de vergunning de voorwaarde verbinden tot het treffen van technische maatregelen om een vindplaats in de bodem te behouden of het doen van opgravingen.
Bouwen in archeologisch waardevol terrein
Gaat u bouwen of andere werkzaamheden uitvoeren in een gebied waarvoor volgens het bestemmingsplan of de Archeologische Beleidskaart Almere (ABA) een archeologische waarde geldt? Dan moet u mogelijk archeologisch onderzoek uitvoeren. Om te bepalen of u voor uw bouwactiviteit archeologisch onderzoek moet laten doen of een omgevingsvergunning nodig voor uw, moet u eerst het bestemmingsplan raadplegen. In het bestemmingsplan staat of het terrein een archeologische waarde heest en in welke gevallen u archeologisch onderzoek moet doen.
Kosten voor archeologisch (voor-)onderzoek zijn voor rekening van de aanvrager. Dit volgt uit het ‘verstoorder betaalt’ principe in de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz).
Omgevingsvergunning
Heeft u een vergunning nodig op basis van het bestemmingsplan of de Archeologische Beleidskaart Almere (ABA)?
Neem contact op met de gemeente Almere via archeologie@almere.nl.
Commissie Welstand en Erfgoed
Na het veertigjarig bestaan van de stad zijn er behoudenswaardige plekken in de stad vastgesteld die extra aandacht verdienen. Ook is er een monumentencommissie die gecombineerd is met de welstandscommissie: de Commissie welstand en erfgoed. Deze Commissie heeft als bijkomende taak het bestuur te adviseren over omgevingsvergunningen met betrekking tot monumenten en over potentiële monumenten.
Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)
Voor archeologische rijksmonumenten kan de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) aangevraagd worden. Deze subsidie kan Ieder jaar kan van 1 februari tot en met 31 maart worden aangevraagd.
Geschiedenis Almere
De eerste werkzaamheden in de Flevopolder beginnen in 1952. Oostelijk Flevoland krijgt een grote stad, een groot dorp en twee kleinere dorpen: Lelystad, Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. Begin jaren zeventig wordt het Projektburo Almere samengesteld dat de stad gaat ontwerpen. Een van de ideeën van de ontwerpers is dat het eerste stadsdeel van Almere, Almere Haven, eruit moet gaan zien als Zuiderzeestadje. Langzaam verrijst de stad die bedoeld is als dependance van de hoofdstad.
Meer cultuurhistorische informatie
- Almere 40 jaar pionieren in de polder
- Eeuw van de Stad Beelden van o.a. Almere
- Regenboogbuurt Informatie over wandelroutes door de Regenboogbuurt in Almere
- Stadsarchief Almere
- Flevoland Erfgoed
- Canon van Flevoland Doorkijk naar de Flevolandse geschiedenis in 16 vensters
- Canon Waterschap Zuiderzeeland Canon over de waterstaatkundige geschiedenis van Flevoland
- Flevoland Boven Water Archiefstukken, archeologische en cultuurhistorische objecten uit de provincie Flevoland
- Schatkaart van Flevoland 38 Bijzondere plekken in het Flevolandschap