Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023

Laat u inspireren door deze verduurzaamde monumenten en stem op uw favoriet voor de publieksprijs van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023

Veel eigenaren maken hun monument klaar voor de toekomst. Zij hebben hun monument (deels) verduurzaamd, zijn er volop mee bezig of overwegen dit te gaan doen.

Om bijzondere en uitdagende verduurzamingsprojecten te laten zien organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland weer de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. Dit jaar zijn 43 monumenten voorgedragen.

Een particulier en een zakelijk project, gekozen door een vakjury en erfgoedprofessionals, maken kans op de prijs elk in hun eigen categorie. Daarnaast kunt u dit jaar laten weten welk verduurzaamd monument uw favoriet is!

Welke verduurzaming verdient de publieksprijs?

Like uw favoriete verduurzaamde monument en klik voor 24 september op het hartje bij het project. U mag meerdere monumenten liken. Tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed op 28 september worden de winnaars bekend gemaakt. Vragen over de prijs kunt u stellen via duurzaamheid@cultureelerfgoed.nl.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) speelt vooral een rol bij rijksmonumenten. Ze wijzen namens de minister van OCW rijksmonumenten aan, verlenen subsidie voor restauratie en onderhoud, houden het rijksmonumentenregister bij en adviseren gemeenten bij ingrijpende wijzigingen van rijksmonumenten. Verduurzaming van monumentaal erfgoed is essentieel voor de instandhouding op langere termijn. Om die reden heeft de RCE het initiatief genomen voor het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten (2023-2025).

Nationaal Restauratiefonds

Springlevende monumenten! Daar gaan we voor, samen met u.

Elk monument vertelt een verhaal en geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Monumenten maken onze omgeving levendig, spannend en extra aantrekkelijk.

Daarom wil het Restauratiefonds deze bijzondere gebouwen behouden. Want een monument moet worden beleefd en het verhaal moet worden doorverteld. Zo blijven monumenten springlevend! Daar maken wij ons elke dag weer sterk voor.

Stichting Nederland Monumentenland

Nederland Monumentenland verbindt monumenten met het dagelijks leven van de Nederlander om zo het draagvlak voor, en het behoud van monumenten te vergroten. Dat doen wij door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals en het brede publiek te organiseren met onder andere de Open Monumentendag en het Nationaal Monumenten Congres. Daarnaast zorgen wij ervoor dat erfgoedprofessionals elkaar onderling blijven ontmoeten en kunnen netwerken, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse ErfgoedBBQ. 

Naar boven