Wie wint de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024?

Voor het derde opeenvolgende jaar gaan we de Erfgoed Duurzaamheidsprijs uitreiken. Er hebben zich dit jaar 33 verduurzamingsprojecten aangemeld, die vinden dat ze qua verduurzaming als toonbeeld en inspiratiebron kunnen dienen voor andere monumenteigenaren. 

Vanaf 14 mei zijn alle inzendingen online gepresenteerd. Het publiek kan één of meerdere projecten ‘liken’ met een hartje. Deze mogelijkheid is er tot 1 juli. Net als vorig jaar hebben we twee categorieën; particulier en zakelijk. Alle inzendingen worden zowel door publiek als door professionals beoordeeld. De rangrijsten (publiek en professionals) worden gewogen tot een shortlist (top 10) voor de categorie particulier en categorie zakelijk. Wegingsfactoren zijn publiek (35%) en professionals (65%).  

Externe video URL

Twee categorieën  
De Erfgoed Duurzaamheidsprijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Nationaal Restauratiefonds (NRF) en stichting Nederland Monumentenland (NML). Vorig jaar waren er in totaal 43 inzendingen. Dat aantal willen we dit jaar natuurlijk overtreffen, met nog meer inspirerende verduurzamingsprojecten. Net als vorig jaar hebben we twee categorieën; particulier en zakelijk. In de actievoorwaarden staan alle voorwaarden om mee te doen.  

Tot 1 juli stemmen  
Vanaf 14 mei worden alle inzendingen online gepresenteerd op Monumenten.nl. Het publiek kan vanaf dat moment één of meerdere projecten ‘liken’ met een hartje. Deze mogelijkheid is er tot 1 juli. In beide categorieën maken de 10 projecten met de meeste ‘likes’ kans om genomineerd te worden voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. Duurzaamheidsspecialisten van de RCE maken van beide categorieën een eigen rangorde op basis van de aard van het project, de creativiteit, innovativiteit, uitdagendheid en het proces. De rangrijsten (publiek en professionals) worden gewogen tot een shortlist (top 10) voor de categorie particulier en categorie zakelijk. Wegingsfactoren zijn publiek (35%) en professionals (65%).  

Jury
De Erfgoed Duurzaamheidsprijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Nationaal Restauratiefonds (NRF) en stichting Nederland Monumentenland (NML) en de jury bestaat daarom uit vertegenwoordigers van genoemde initiatiefnemers. De jury selecteert in elke categorie drie projecten van de gewogen shortlist en nomineert deze voor de eindoverwinning. Op basis van korte impressiefilms van de genomineerden kiezen deelnemers van de Week van het Duurzaam Erfgoed een favoriet project in beide categorieën. De projecten met de meeste stemmen (in hun categorie) zijn de winnaars van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. De Erfgoed Duurzaamheidsprijzen worden uitgereikt tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed.

Winnaars Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023
Winnaars Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023
Naar boven