Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland

Inleiding

Het LICHTBAKEN behoort bij het complex van twee lichtbakens op de dijk die parallel loopt aan de Nieuwendijk in de gemeente Korendijk.

Waarschijnlijk is het baken aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd. In 1989 is het baken gerestaureerd. Het ijzeren lichtbaken is nog steeds in gebruik voor het scheepvaartverkeer.

Omschrijving

Het baken staat op een zeshoekig, zich iets verjongend onderstel. De ijzeren onderbouw is opgebouwd uit T-profielen met bout- en klinknagelverbindingen in vakwerk-vorm. De ronde lantaarn is bereikbaar via een open spiltrap in het onderstel. Rond de lantaarnopbouw is een plateau met eenvoudige ijzeren balustrade aangebracht. De geel geverfde lantaarn heeft aan de achterkant een gesloten wand met een deur, aan de voor- en zijkanten zijn drie lichtvensters geplaatst. De lantaarn wordt bekroond met een oranje geverfde, convex gewelfde kegelvormige spits, met een geornamenteerde bal en daarop een spits.

Het lichtbaken is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Het baken is van cultuurhistorisch belang als een bijzonder monument van bedrijf en techniek en vanwege de bijzondere betekenis van het baken als oriëntatiepunt.

- Het baken heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de met de functie samenhangende situering en vanwege de samenhang met het andere baken.

- Het baken is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de grote mate van gaafheid.

525365
Lichtbakens

Inleiding

COMPLEX van twee LICHTBAKENS staande op de dijk die parallel loopt aan de Nieuwendijk in de gemeente Korendijk. Waarschijnlijk zijn de ijzeren bakens aan het begin van de twintigste eeuw geplaatst. Beide bakens zijn gerestaureerd in 1989 en zijn nog steeds in gebruik voor het scheepvaartverkeer.

Omschrijving

De twee lichtbakens bevinden zich op de dijk die parallel loopt aan de Nieuwendijk bij het haventje aan het Vuile Gat. Aan de ene zijde van de dijk ligt het Vuile Gat aan de andere zijde is een weiland van de dijk gescheiden door een slootje. De bakens zijn ongeveer 200 meter van elkaar geplaatst. Het eerste baken staat vlakbij de haven, vooraan de dijk. Het tweede staat circa twee honderd meter ten zuidoosten aan de dijk. Rond de bakens staat een (XXd) geplaatst hek.

Het onderstel van het eerste baken is hoger en smaller dan dat van het tweede.

Waardering

Het complex van twee lichtbakens is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, en de ensemblewaarde.

- Het complex is van cultuurhistorisch belang als bijzonder monument van bedrijf en techniek en vanwege de bijzondere betekenis van de bakens als oriëntatiepunt voor de scheepvaart.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere functionele samenhang tussen de samenstellende onderdelen.

- De bakens zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de grote mate van gaafheid.

Baken Weg- en waterbouwkundige werken Kust- en oevermarkering oorspronkelijke functie Ja