Draaibrug 56, Aardenburg

Inleiding

Tramremise, in 1886-1887 gebouwd door de Stoomtram MaatschappijBreskens-Maldeghem. Bij latere aanpassingen zijn onder meer deurendichtgemetseld en is het uiterlijk enigszins versoberd.

Omschrijving

Tramremise op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een reeks sheddaken hoog, opgetrokken uit rode en roodbruine baksteen en voorzien van een gepleisterde plint.

De zuidelijke gevel bevat in het midden een risaliet met hoeklisenen en een topgevel met dwarskapje en aan weerszijden een dichtgemetseld langsgeveldeel. In de risaliet een dubbele deur en een dichtgemetseld rond venster in de top.

De oostelijke en westelijke gevels bestaan uit een reeks van zeven asymmetrische topgevels, gescheiden door lisenen.

De noordelijke gevel is een langsgevel die in vijf travee%n is gedeeld.

Het pand bevat een reeks van zeven sheddaken die gedekt zijn met gesmoorde kruispannen en met niet-origineel golfplaat.

Waardering

Tramremise van algemeen typologisch belang, van ensemblewaarde, onder meer als oorspronkelijk functioneel onderdeel van het complex.

509255
Breskens-Maldeghem

Inleiding

Complex van tramremise, woningen en wachtlokaal met woningen van de tramlijn van de Stoomtram Maatschappij Breskens-Maldeghem (België). Deze tramlijn werd in 1887 in gebruik genomen en was de eerste tramlijn in Zeeuwsch-Vlaanderen. Bij het gehucht Draaibrug, dat zijn ontstaan dankt aan de komst van de tram, bevond zich de aftakking naar Sluis.

Omschrijving

Een blok van negen woningen voor het trampersoneel ligt bijna evenwijdig aan de Draaibrugseweg. Ten zuidwesten hiervan bevindt zich het blok met het wachtlokaal en enkele woningen en evenwijdig, ten westen daarvan de tramremise.

Waardering

Als gaaf voorbeeld van dienstgebouwen voor een tramlijn, is het complex van algemeen belang voor de geschiedenis van het openbaar vervoer en van waarde uit cultuurhistorisch oogpunt.

Tramremise Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Draaibrug 56 4527 PE Aardenburg Ja