Woudweg 30, Dokkum

Inleiding

De WOONHUIZEN zijn in 1919 ontworpen door de architect W.K. de Wijs uit Enschede voor de Gemeentelijke 'Bouwvereniging', opgericht in 1906. De woningen werden in 1921 gebouwd in een baksteenarchitectuur die beïnvloed is door het expressionisme. Op de tekeningen van De Wijs zijn ze aangeduid als Woningtype B. De vormzuivere voorbeelden van dit hoofdtype zijn twee blokjes van twee woningen. Zij vormen de woningen aan weerszijden van de toegang tot het Bonifaciusplein aan de Woudweg. De woningen aan de Woudweg hebben een voortuin van de weg gescheiden door betonnen palen met houten planken ertussen en een haag.

Omschrijving

De hoofdstructuur van het grondplan heeft globaal de vorm van een latijns kruis: het hoofdvolume staat haaks op de straat, de zijarmen zijn daaraan ondergeschikt. Alle korte gevels hebben een topgevel. Aan de zijgevels langs de toegang tot het Bonifaciusplein is een tuinmuurtje gemetseld met ezelsrug waarop bakstenen pijlers, waartussen een houten hekwerk en een toegangspoortje in de achteromsteeg met een ijzeren poortboog. De woningblokken bestaan uit één bouwlaag onder een steil zadeldak met een zolderverdieping en een lagere aankapping, belegd met rode verbeterde Hollandse pannen. Elk woningblok is opgetrokken in rode strengpers bakstenen op een trasraam van klinkers en met een rollaag van gesorteerde en alternerende rode bakstenen en mangaankeurige klinkers. Alle deur- en vensteropeningen zijn onder een streklaag. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld. Op de hoeken van de middengevel een hoekkolom, die is uitgemetseld als steunbeer met onder het overstek een voordeur onder een streklaag en met een terrazzo dorpel. In de voorgevel twee tweelicht H-vensters onder een streklaag en een mangaankleurige band. In de geveltop vier H-vensters, elk onder een streklaag en twee smalle zolderlichten. De topgevel heeft vlechtingen en een gevellijst bestaande uit een rollaag van gesorteerde rode en mangaanklerige bakstenen. In de gevelwanden van de zijvleugels zijn twee kleine tweeruitsvensters onder een streklaag met een lijstje van mangaankleurige klinkers. De gevels worden aan de bovenzijde afgesloten door een band mangaankleurige klinkers. Aan het samengestelde zadeldak hangt een halfronde zinken bakgoot aan ijzeren beugels. Aan de geveltoppen van de zijvleugels is een uitkragend schoorsteenkanaal met aan weerszijden ervan een H-venster, waarvan sommige met zesruits roedeverdeling. In de dakschilden aan de achterzijde van de zijvleugel ijzeren vierpans daklichten. Aan de achterzijde van de zijvleugels is een achteringang met zijraam onder een streklaag. De achtergevel van het hoofdvolume is verticaal geleed door een dubbele horizontale rollaag, die deels een afgeleide is van de rollagen die de gevellijst vormen. In de achtergevel van het hoofdvolume verder twee tweelicht H-vensters en in de geveltop twee tweelichtvensters met zesruits roedeverdeling en twee zolderlichten.

Waardering

De woningen uit 1921 zijn van algemene cultuur- en architectuurhistorische waarde: - als exemplarische voorbeeld van de woningtypologie ontwikkeld door W.K. de Wijs, vergelijkbaar met de woningbouw in de wijk Pathmos te Enschede, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van belang van de detaillering, die enerzijds de verschillende woningtypen onderscheidt en anderzijds door het consequente materiaalgebruik een grote mate van eenheid bewerkstelligt, - als essentieel onderdeel van het totale complex aan het Bonifaciusplein.

507088
Bonifaciusbuurt

Inleiding

Een aanvraag voor een rijkssubsidie voor de bouw voor 43 ARBEIDERWONINGEN door de gemeentelijke 'Bouwvereniging' (opgericht in 1906) werd in 1920 gehonoreerd. Het betrof 12 woningen aan de Woudweg en 31 woningen aan een nieuw aan te leggen plein tegenover de zogeheten Bonifaciusbron, nu het Bonifaciusplein. De bouwtekeningen zijn gesigneerd door W.K. de Wijs, architect te Enschede en gedateerd October 1919. De woningen werden gerealiseerd in 1921 in een baksteenarchitectuur die beïnvloed is door het expressionisme. W.K. de Wijs kon putten uit eerdere ontwerpen voor de wijk Pathmos in Enschede (1914-1928), die hij had ontworpen in samenwerking met de directeur van gemeentewerken A.H. op ten Noort, en waar exact hetzelfde type woningen voorkomt. Evenals in Enschede zijn in Dokkum hoofdtypen geleverd, waarop desgewenst kon worden gevarieerd. Voor Dokkum zijn drie typen (A, B, en C) getekend, waarop varianten zijn gemaakt; in totaal 14 woningblokken. Van het woningtype A zijn er 24 woningen, van het type B 6 woningen en van het type C 13 woningen gerealiseerd. De vormzuivere hoofdtypen zijn als volgt verdeeld:

A: Bonifaciusplein 19, 21, 23, 25; 27, 29, 31, 33 en 35, 37, 39, 41; in totaal 12 woningen in drie blokken volgens het schema 1A-2A*/*A2-A1.

B: Woudweg 30, 32 en 34, 36; in totaal vier woningen in twee blokken, volgens het schema: B*/*B.

C: Woudweg 38, 40, 42, 44 en Bonifaciusplein 11, 13, 15, 17; in totaal 8 woningen in twee blokken, volgens het schema: 1C-C1/1C-C1.

De varianten hebben eenzelfde plattegrond, maar niet noodzakelijkerwijs dezelfde architectonische verschijningsvorm. Zij omvatten zeven blokken woningen: Bonifaciusplein 43-45 en 2-4, Bonifaciusplein 12-14-16, Bonifaciusplein 1-3, Bonifaciusplein 5-7-9 en 6-8-10, Woudweg 22-24-26-28 en Woudweg 22-24-26-28, respectievelijk volgens de schema's 1A-A1, 1C-C1-1C, 1C-C1, B*-1A-A1 en 1A-A1/1A-A1. In de architectonische verschijningsvorm zijn hieruit nog twee subtypen te onderscheiden, die afzonderlijk worden beschreven, omdat er twee identieke blokken van voorkomen binnen het complex. De overige woningblokken variëren op het woningtype C en worden daarbij aangehaald. Alle woningen hebben eenvoudige ornamentiek, bestaande uit ingemetselde decoraties in mangaankleurige bakstenen. Deze decoraties beperken zich uitsluitend tot de voorgevel. In hoeverre de aanleg van de wijk is gebaseerd op een stedebouwkudig plan is niet duidelijk geworden. In ieder geval lijkt de wijk een bewuste tegenhanger van de Bonifaciusbron. Wel is bekend dat de uitbreiding van Dokkum buiten de bolwerken indertijd de nodige opschudding heeft veroorzaakt. Het terrein waarop het complex is gebouwd is tamelijk vierkant en werd aanvankelijk slechts gedeeltelijk bebouwd. Het overige deel van het terrein, richting Birdaarderstraat, is na de Tweede Wereldoorlog bebouwd met woningen van dezelfde woningbouwvereniging. Deze vallen buiten de bescherming van rijkswege. Enkele jaren na de realisatie van de woningen werd nagenoeg in het verlengde van deze as, waarbij de bron bijna als ruimtelijk middelpunt functioneert, de Bonifatiuskapel gebouwd in het processiepark. De stedebouwkundige structuur van het Bonifatiusplein en de plattegrond van de bedevaartkapel zijn op de plattegrond herkenbaar als een vormherhaling. Door deze opvallende stedebouwkundige aanleg is het dubbelcomplex gemakkelijk te herkennen in de plattegrond. De bebouwingsstructuur van het complex Bonifaciusplein is paddestoelvormig; met de bebouwing is een zekere mate van symmetrie nagestreefd met alternerende verschijningsvormen. Het complex staat haaks op de oudere uitvalsweg, de Woudweg, en is daaraan ondergeschikt. De woningen aan de Woudweg hebben een voortuin afgezoomd met een haag en betonnen pijlers voor het toegangshek. De toegangsweg tot het binnenplein vormt een as in het verlengde van de Bronlaan naar de Bonifatiusbron. De bevloering van de straten binnen het complex is gedeeltelijk origineel en bestaat uit klinkers, die wat betreft de kleurschakeringen passen bij de trasramen van de woningen. In de opzet van het wijkje is enige invloed van de tuinwijkgedachte bespeurbaar: de woningen hebben een voor- en achtertuin met bleekveldjes, en de kern van het complex vormt de groep woningen die om het eigenlijke Bonifaciusplein zijn gegroepeerd. Het geheel heeft een fraai, besloten karakter. Tussen de woningen liepen paden om de achteringang van de woningen te kunnen bereiken. Op een binnenterrein, achter de Woudweg 22-28, stond een buurtpomp, welke na de Tweede Wereldoorlog is gesloopt. In de jaren 1971-1972 zijn de privaattonnen vervangen door waterclosets. Het woningbouwcomplex is in 1979 in het kader van groot onderhoud gerenoveerd, waarvoor architect B.S. Adema te Dokkum de bouwtekeningen verzorgde. Visuele karakteristieken als de paneeldeuren en de schoorstenen zijn verwijderd. De karakteristieke raamroedeverdeling is in verschillende woningen gedeeltelijk gehandhaafd. Niet alleen zijn de woningen gerenoveerd, maar is gedeeltelijk ook de bestrating en het patroon van stegen tussen de woningen gewijzigd.

In 1982 zijn achter Bonifaciusplein 12-16 drie garageboxen gebouwd; deze vallen buiten de bescherming van rijkswege. De interieurindelingen zijn gewijzigd. Hoewel globaal nog herkenbaar zijn ze voor de bescherming van ondergeschikt belang. Buiten bescherming vallen ook de later bijgebouwde schuurtjes op de achterterreinen van de woningen.

Waardering

Het complex Bonifatiusplein is van algemene cultuurhistorische, stedebouwkundige en architectuurhistorische waarde: - vanwege de hoge mate van betekenis van de structuur in relatie tot de historische ontwikkeling van Dokkum buiten de bolwerken, - vanwege de hoge mate van stedebouwkundige betekenis in relatie tot de stedebouwkundige ontwikkelingen rond de Bronlaan en de Bonifaciuskapel, - vanwege de hoge kwaliteit van het ruimtelijk concept, waarin de invloed van de tuinwijk bedacht formeel is toegepast, - vanwege de redelijke mate van kwaliteit van de verkaveling met stegen en binnenterreinen, - als exemplarisch voorbeeld van de woningtypologie ontwikkeld door W.K. de Wijs, vergelijkbaar met de woningbouw in de wijk Pathmos te Enschede, - vanwege de redelijke architectonische kwaliteit, door de alternerende toepassing van typen, subtypen en varianten, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van belang van de detaillering, die enerzijds de verschillende woningtypen onderscheiden en anderzijds door het consequente materiaalgebruik een grote mate van eenheid bewerkstelligen, - vanwege de redelijke mate van stedebouwkundige gaafheid, - vanwege de redelijke mate van zeldzaamheid binnen de context van Friesland.

Woudweg 30 9101 VL Dokkum Ja
Woudweg 32 9101 VL Dokkum