U bent hier

Wij horen veel monumenteigenaren over hun zoektocht bij het verduurzamen van hun monument. Dit is onze top 3

  1. Hoe isoleer ik mijn monument verstandig?
  2. Hoe houd ik het vocht in mijn pand onder controle?
  3. Welk glas kan ik het best gebruiken?

#1 Verstandig isoleren, hoe doet u dat?

Het is maar hoe u verstandig opvat. Verstandig betekent in ieder geval bij een monument dat de ingreep geen negatieve gevolgen heeft voor de monumentale waarde. Daar heeft bijvoorbeeld uw gemeente wel een visie op. Verstandig betekent ook dat u niet in het ene deel van het pand een oplossing bedenkt, die elders problemen oplevert. Berucht zijn de koudebruggen, bijvoorbeeld bij balkenkoppen of bij vensterglas. Een open deur misschien, maar we zeggen het toch maar: isoleren begint bij de buitenkant, de schil van je gebouw. Zorg er eerst voor dat u de problemen van buiten ook buiten houdt. Pak dus muren en daken aan en kijk dan verder.

Lees hier meer over wat bouwfysicus Marc Stappers zegt over onder meer dampopen isoleren

Welke isolatiemaatregel werkt in uw pand goed? 

#2 Is het vochtprobleem onder controle te krijgen?

Vocht is in een pand waarin geleefd wordt onontkoombaar en het kan funest zijn voor een monument. Wij hebben wel eens van een expert gehoord dat er drie maatregelen te nemen zijn tegen vocht in het pand, namelijk: ventileren, ventileren, ventileren. Dat klinkt flauw, maar het is echt waar! Met voldoende ventilatie in uw pand houd u het vochtprobleem onder controle. u kunt hiervoor de kanalen gebruiken die al in het pand aanwezig zijn, zoals rookkanalen of schuiframen. Maar hoe zorgt u tegelijkertijd voor een aangenaam binnenklimaat? Want we hadden net die kieren gedicht, die zorgden voor tocht en energieverlies.

Behalve de ramen openzetten, kunt u ook voor een technische oplossing kiezen, zoals Dick Singerling bij zijn monument in Alkmaar deed. Hij koos voor een WTW-installatie.

Welke slimme oplossingen heeft u gevonden?

#3 Als ik iets duurzaams wil met het vensterglas, wat kan ik dan het beste doen?

Ook bij de keuze voor glas staat de monumentale waarde van uw monument voorop. Gelukkig komen er steeds meer technische oplossingen, die zorgen voor isolatie en tegelijkertijd de monumentale waarde niet aantasten. Maar simpel is het niet. We zijn hierover in gesprek gegaan met een aantal specialisten, lees hier het artikel.

Op monumenten.nl leest u hoe Rob Bloem glas vond met een HR++ isolatiewaarde en hij wist er ook nog een glas in lood look aan mee te geven. 

Welke oplossing heeft u gevonden voor het verduurzamen van glas in uw monument?

Deelt u uw oplossingen met ons?

Het zijn allemaal vragen waar moeilijk een eenduidig antwoord op te geven is. We kunnen wat randvoorwaarden op een rij zetten, maar een passende oplossing vindt iedere eigenaar in zijn of haar eigen praktijk. Wij zijn benieuwd welke oplossingen u hebt gevonden voor deze prangende kwesties. Daar kunnen anderen weer van leren. 

Staat uw belangrijkste vraag in deze top 3 of heeft u nog een andere kwestie? Praat mee in de Monumenten Community, dè ontmoetingsplek voor monumenteigenaren onder andere op het gebied van duurzaamheid. In de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Zij delen ervaringen, verhalen en tips. Praat mee op dit online platform of ontmoet elkaar bij de eigenaar thuis tijdens een bijeenkomst.
 

Al 1150 leden in de Monumenten Community leren van elkaar over bijvoorbeeld duurzaamheid

In de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Zij delen ervaringen, verhalen en tips. Praat mee op dit online platform of ontmoet elkaar bij de eigenaar thuis tijdens een bijeenkomst.

Lotgenoten ontmoeten elkaar in de Monumenten Community

Eens in de zoveel tijd verzamelen leden van de monumenten community zich bij een monument. De deelnemers hebben dan heel wat te bepraten: over hun pand, de vraagstukken waar ze voor staan, prettige vaklieden en goede adresjes voor materialen.  En dan is er vaak ook nog een presentatie en een rondleiding door het monument waar de bijeenkomst plaats vindt, bij één van de leden thuis. Dit keer vindt de bijeenkomst plaats bij het Poortgebouw in Leersum.