Uncle Louis Store: B. van der Veen Zeppenfeldstraat 7 San Nicolas

Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 24 september kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2023.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject?
Het Uncle Louis Store gebouw uit 1951 werd in 2019 gerestaureerd en herbestemd als kantoorpand. Het is nu het duurzaamste monument op Aruba. Helaas loopt Aruba achter waar het om duurzaamheidsmaatregelen gaat. Materialen zijn vaak duurder, moeilijker te verkrijgen, en er is ook niet veel kennis. Het project is uitgevoerd volgens de restauratie richtlijnen die geldig zijn op Aruba. Deze richtlijnen zijn in contrast tot Nederland strenger in wat wel of niet is toegestaan. Bijvoorbeeld nieuwe interventies mogen geen afbreuk doen aan het monument maar mogen ook niet tenkoste gaan van dat wat beschermd is. Verder mogen ze niet vanaf de hoofdwegen zichtbaar zijn. Dit brengt met zich mee dat hier heel creatief omgegaan moet worden met alle nieuwe interventies. Echter zijn wij trots op het resultaat dat nu ook als voorbeeld wordt gebruikt voor andere restauratieprojecten.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
Een bestaand gebouw hergebruiken waardoor minder nieuwe materialen nodig zijn is een duurzame maatregel, De originele tegelvloer is behouden waardoor er geen nieuwe afwerking aangebracht moest worden. Zonnepanelen zijn aangebracht om het gebouw mechanisch te koelen. Het condenswater van de mechanische installatie wordt opgevangen en hergebruikt om de toiletten door te spoelen en beplanting binnen te wateren en in de toekomst een buitentuin te irrigeren. Overal is er Ledverlichting toegepast. En bij de orginele houten jaloezie ramen zijn er binnen dubbel glazen voorzetramen aangebracht om de koude lucht binnen te houden. Terwijl bij de glazen ramen er aan de binnenzijde lokaal gemaakte panelen van gerecycleerd plastic zijn aangebracht met een isolerende functie voor de hitte die opgewekt wordt dor de zon en ook als zonwering. Op het gebied van sociale duurzaamheid werd het gebouw, dat in het midden van de stad San Nicolas is gesitueerd, tijdens de periode dat het leegstond gebruikt door kunstenaars. Er is tegenwoordig nog een klein onderdeel van deze periode te zien binnen het gebouw. Het gebouw is toegankelijk gemaakt voor mindervalieden met speciefieke nadruk op slechtzienden/ blinden daar een van de medewerkers van de huurder blind is. Het ontwerp aan de binnenzijde heeft een open concept zodat het meer ruimtelijk aanvoelt en de samenwerking en contact tussen de medewerkers aan te moedigen.
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.