Stadhuis Leiden: Stadhuisplein 1 Leiden

Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 24 september kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2023.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject?
In het rijksmonument is tijdens een integrale verbouwing het gehele pand verbouwd, gerestaureerd en verduurzaamd. Het bijzondere was de uitdaging om met oplossing te komen voor verduurzaming die passen binnen het monumentale karakter van het gebouw. Er is op sommige plekken in het gebouw gekozen om nieuwe toevoegingen te doen, maar overal is gehanteerd dat dit duurzaam, op zowel materiaalgebruik als energieverbruik/ isolatie moest plaatsvinden.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
- Na- isolatie van het gehele gebouw: dak, toepassen achterzetramen en vloeren.
- warmte/ koude opslag in de bodem, gecombineerd met akoestische klimaatplafonds en vloerverwaming/ koeling voor verwarming en koeling
- energie opwekking door zonnepanelen op het platte dak
- verwarming met WKO, warmtepompen en alleen voor koude pieken, bijverwarming met CV ketel.
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.