U bent hier

Lotgenoten ontmoeten elkaar bij een bijzonder monument in Leersum. Herkenning, kennis delen en samen lachen!

Eens in de zoveel tijd verzamelen leden van de monumenten community zich bij een monument. De deelnemers hebben dan heel wat te bepraten: over hun pand, de vraagstukken waar ze voor staan, prettige vaklieden en goede adresjes voor materialen.  En dan is er vaak ook nog een presentatie en een rondleiding door het monument waar de bijeenkomst plaats vindt, bij één van de leden thuis. Dit keer vindt de bijeenkomst plaats bij het Poortgebouw in Leersum.

Wij raken niet uitgepraat!

Gasten over de vloer

Fons Bardoel en Sandra van Gaalen zijn sinds 2017 eigenaar van het Poortgebouw uit 1915 in Leersum. Zij traden op als gastheer en -dame voor alweer de 8e bijeenkomst van de monumenten community.  Tot nu toe waren de community leden te gast bij projecten die af waren, maar Fons en Sandra moeten nog heel veel doen.  Zet 50 monumenteigenaren bij elkaar en ze raken niet meer uitgepraat. Maar als je ze bij elkaar zet in een monument waar nog het nodige aan moet gebeuren, dan buitelen de ideeën en de vragen over elkaar. Hier komt een hoop ervaring en enthousiasme voor monumenten bij elkaar en dat levert een bruisende bijeenkomst op.

Wij zullen ook aan de duurzaamheids- maatregelen moeten

Druk in gesprek

Nog voor de bijeenkomst officieel is begonnen, wordt er onderling door de community leden al druk gepraat. Ze zijn allemaal lid van het online platform, sommigen hebben elkaar al eens ontmoet op een eerdere bijeenkomst, anderen zijn voor er het eerst ‘live’ bij. Community leden Josan Meijers en Paul Otten wonen in een rijksmonumentale sluiswachterswoning in Tiel, onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Josan vertelt enthousiast over het internationale bezoek dat ze onlangs ontvingen, in verband met de nominatie voor Unesco Werelderfgoed. ‘Wij zijn vaker bij de community bijeenkomsten geweest. Wij vinden het leuk om te zien welke oplossingen mensen kiezen bij de restauratie van hun monument.’ Paul vult aan: ‘Wij zullen ook aan de duurzaamheidsmaatregelen moeten, dus kijken wij met extra interesse naar de oplossingen die gekozen worden voor bijvoorbeeld ventilatie.’

Het is leuk om ervaringen te delen met andere eigenaren van monumenten

Voor het eerst

Nancy Krijnen en haar partner wonen in het oude Raadhuis, een markant gebouw in Megen, gemeente Oss. ‘Het heet ‘oude’ Raadhuis, maar het is een monument uit 1941, dus het is eigenlijk helemaal niet zo oud. Wij zijn hier voor het eerst. Onze buren kwamen de vorige keer heel enthousiast terug, dus wij wilden ook graag een keer komen. Het is leuk om ervaringen te delen met andere eigenaren van monumenten. Wij hebben in ons monument de bovenverdieping aangepakt en hebben nu ook al een paar keer meegedaan met Open Monumentendag. Dat is erg leuk.’ Ook Jeroen Hulsen is er weer bij. Hij is ook online een actief communitylid. ‘Ik ben alleen de eerste keer niet aanwezig geweest. Ik vind het erg leuk om mensen te helpen, dus reageer ik op vragen waar ik een antwoord op heb.’

Iedereen moest daar hard om lachen!

Klushuis

Na de koffie en de eerste informele gesprekken zijn er twee presentaties. Anne van Rooij vertelt over de geschiedenis van landgoederen en buitenplaatsen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daarna volgt een presentatie van gastheer Fons Bardoel, die samen met zijn partner Sandra van Gaalen eigenaar is van het Poortgebouw. Er barst een lachsalvo los, wanneer Fons vertelt dat hij en Sandra op zoek waren naar een ‘klushuis’. Dat is een understatement. Hoewel er al heel veel werk verzet is, begrijpen de aanwezige community leden als geen ander hoeveel er nog gedaan moet worden. Maar ze weten ook dat een eigenaar in staat is om daar doorheen te kijken. De bril van eigenaren is gericht op die droom aan de einder: zo gaat het worden! Dat herkennen ze allemaal.

Hoe werkt het bij andere gemeente, bijvoorbeeld met leges en vooroverleg

Gemeentes vergelijken

Nog een belangrijk voordeel van de community: horen hoe er in een andere gemeente gewerkt wordt. Bijvoorbeeld met leges en met vooroverleg. Dat leverde Sandra en Fons al een mooi bedrag op. Zij hoorden bij de vorige bijeenkomst dat niet alle gemeenten leges berekenen als het om een monument gaat.  Fons besloot toen meteen om bij zijn eigen gemeente aan te kloppen met dit voorbeeld. Dat leverde hem de toezegging op dat een deel van het betaalde bedrag op zijn rekening teruggestort zal worden.

Over de kozijnen en het glas kwamen de nodige ervaringen en visies voorbij

Food for thought

Sandra en Fons zijn na afloop van de bijeenkomst heel tevreden. Sandra: ‘Het was zo leuk om al die verschillende reacties en ervaringen te horen! De een roept bij de ramen meteen: ‘Wiener sprossen! Werkt perfect, ziet er goed uit.’ En de ander zegt: ‘Nee, niet doen! Neem achterzetramen.’ Terwijl de volgende oppert dat dikke gordijnen of luiken ook een prima oplossing kunnen zijn.’ Fons vult aan: ‘Er waren ook veel vragen en opmerkingen over de isolatie en ventilatie. Dat is best een moeilijk onderwerp, waar mensen ook heel verschillend tegenaan kijken. Het is wel goed om dat soort dingen in deze fase te horen, want nu kunnen we er nog wat mee doen. Ook over kozijnen en glas kwamen de nodige ervaringen en visies voorbij.’ Sandra concludeert: ‘Dit heeft voor ons food for thought opgeleverd, daar kunnen we weer mee vooruit!’

Word lid van de Monumenten Community en praat mee!

Monumenten Community is dè ontmoetingsplek voor monumenteigenaren. In de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Zij delen ervaringen, verhalen en tips. Praat mee op een online platform of ontmoet elkaar bij de eigenaar thuis tijdens een bijeenkomst. 

Het verhaal van Fons en Sandra

Fons en Sandra zijn de trotse eigenaren van het monumentale poortgebouw in Leersum. Lees hier hun verhaal en plannen.