Landgoed de Grote Noordijk: Hw. Lordensweg 108 Wilp

Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 24 september kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2023.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject?
Dit rijksmonument is gebouwd in verschillende bouwfasen en dus ook met verschillende soorten stenen. Zo heeft de west kant een steensmuur uit de 17e eeuw en een steensmuur uit 1913. de oostkant een dubbelsteensmuur uit 1850, en de noord en zuid kant een combinatie van deze twee. Daarbij rusten de balkkoppen op deze stenen muren.
Samen met Marc Stappers, van de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed, Wido Quist van de TU Delft en Staf Roels van de KU Leuven hebben we een keuze gemaakt om de steensmuren te isoleren met Kalkhennep blokken die capillair actief zijn en de holle ruimtes opgevuld met losse kalkhennep. De dubbelsteensmuren aan de niet regenbelaste gevels hebben we geïsoleerd met XPS, een damp dicht materiaal. De uitvoering rond de balk koppen heeft extra veel extra aandacht gekregen. Momenteel worden metingen verricht door de KU Leuven aan de buitengevels, tussen de buitengevel en de losse Kalkhennep, in de kalkhennepblokken en tussen de kalkhennep en de stuclaag. Los hiervan zijn de vloeren en de daken geïsoleerd en is er getrokken isolatie glas toegepast. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een prachtig gerestaureerd rijksmonument met energielabels A!!
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
Zie boven.
Video Landgoed de Grote Noordijk
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.