Directievilla Cereol, Everard Meijsterlaan 3 Utrecht

Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 24 september kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2023.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject ?
De S.O.L.-fabriek Cereol verrees in 1908 aan het Utrechtse Merwedekanaal. Het oorspronkelijke fabrieksterrein bestond uit een fabrieksgebouw met schoorsteen, twee pakhuizen en een directievilla. Het complex is begin deze eeuw opgeknapt, met uitzondering van de villa, die anti-kraak werd bewoond en in verval raakte. Met de vondst van een nieuwe gebruiker, Wijkbureau West van de Gemeente Utrecht, wordt de villa nu opgeknapt en toegankelijk voor de wijk. De rijksmonumentale villa wordt volledig gerestaureerd en de gehele schil wordt geïsoleerd met behoud van de monumentale waarden. Historische onderdelen van het interieur en exterieur die in het verleden zijn verwijderd komen weer terug.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
Volledig van het gas af (warmtepomp), gehele schil geïsoleerd; de begane grondvloer, de gehele gevel (binnenzijde), de daken (buitenzijde), de gevelopeningen middels achterzetramen of monumentenglas. Daarnaast wordt circulair gebouwd, duurzaam uitgevoerd en ecologische maatregelen getroffen.
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.