De Nieuwe Maaskant, Schiehaven 13 Rotterdam

Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 24 september kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2023.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject ?
Het karakteristieke gebouw aan de Schiehaven in Rotterdam is in 1958 ontworpen door Hugh Maaskant als poortgebouw, waar vrachtwagens en goederentreinen tussen de stad en de haven doorheen werden geleid. Het gebouw, sinds 2016 een gemeentelijk monument, heeft sterke oriëntatie op de binnenstad van Rotterdam. De opgave was om deze sterke aanwezigheid van de monumentale voorgevel te behouden, maar om tevens nieuwe vierkante meters toe te voegen. De oplossing is een reversibele optopping die zich oriënteert op de Schiehaven, waardoor het gebouw de monumentale voorzijde behoudt en een nieuw gezicht aan het water krijgt. Het gebouw is -door de toevoeging van vloeroppervlakte- bruikbaar geworden voor een nieuwe functie.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
De constructie van het bestaande gebouw liet geen toevoeging van een extra bouwlaag toe. Dóór het bestaande gebouw heen zijn daarom vier kolommen op een eigen fundering ónder het gebouw geplaatst. De nieuwe bouwlaag van 800m2 werd elders in de haven van Rotterdam gebouwd. De volledig geprefabriceerde ‘plug-in’optopping werd vanaf een schip op de kolommen getakeld en zweeft een paar centimeter boven het monument. De optopping kan daardoor ook in de toekomst weer worden verwijderd en eventueel elders worden hergebruikt. Het bestaande gebouw werd gerenoveerd en voorzien van nieuwe hoogwaardige beglazing, isolatie, PV-panelen en koeling in combinatie met een hoogwaardige luchtbehandelingsinstallatie.
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.