De Gashouder van het gas, Klonneplein 1, Amsterdam

Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 24 september kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2023.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject?
Het was een uitdaging om een iconisch en bijzonder gebouw als de voormalige Gashouder (destijds de grootste van Europa) op het Westergas terrein energie neutraal te maken, rekening houdende met de historische waarden en de eisen van monumentenzorg. Gezien het industrieel erfgoed karakter was het geen sinecure om de luchtbehandelingskasten en warmtepompen uit het zicht te krijgen.
Daarnaast was het een uitdaging om naast de programmering van de events (concerten, bedrijfsbijeenkomsten, beurzen etc.) die gewoon doorliepen, het werk in de beperkte tijd te realiseren en af te ronden.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
Er zijn een veelvoud van maatregelen toegepast:
- De stalen buitengevel is van binnen volledig voorzien van 80mm HR IsoSpray HFO Rc=3,48m2K/W zie bijlage.
- De gasgestookte ketel en gasaansluiting zijn geheel verwijderd.
- Er zijn 10 stuks nieuwe luchtbehandelingskasten geplaatst met warmteterugwinning (WTW).
- Er zijn 30 stuks nieuwe lucht-water-warmtepompen geplaatst in sparingen in het dak.
- Het dak ligt vol met zonnepanelen, totaal zijn het er 1.178 stuks.
- Er is een accu ter grootte van een zeecontainer geplaatst om zonne-energie, indien nodig, op te slaan. Het vermogen is 600 kWh.
- Het volledige dak is geïsoleerd met Isomix (Rc=7,25m2K/W
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.