Château Neercanne, Von Dopfflaan 10 Maastricht

Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 24 september kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2023.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject ?
Om binnen de regel- & wetgeving voor Rijksmonumenten de nieuwste technieken toe te passen als het gaat om isolatie, warmte & koeltechniek zonder de authenticiteit van het monument te compromitteren. Tevens de uitdaging van het plaatsen van de VRF-binnen units en de afblaas units warmtepompen buitenopstelling vs. de geluidsdruk binnen alle waarden te houden.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
• Installatie van een nieuwe warmtepomptechniek voor de E- en W-installaties, waarbij het Poortgebouw van het Château voor 100% van het gas afgaat.
• Installatie van 20 zonnepanelen t.w.v. 8.60 kW.
• Verbetering van de isolatie door nieuw isolerend monumentenglas, vloerisolatie, en dakisolatie van binnenuit.
• Tijdens de restauratie ondervind het Poortgebouw ook een herbestemming waarbij 7 luxe hotelkamers worden gerealiseerd, en de keuken van restaurant de L’Auberge vernieuwd wordt met 100% gasloos koken.
• Instandhoudingswerkzaamheden van het leien dak van het poortgebouw als het Château waarbij de leien daken volledig gerestaureerd worden om het kasteel toekomstbestendig te maken.
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.