U bent hier

Verhalen

 • Bloem Wassenaar

  Engels landhuis in Wassenaar: energietransitie geslaagd!

  Rob Bloem werd van alle kanten gewaarschuwd: doe het niet, dat wordt nooit een thuis! Na een intensief restauratieproces is het rijksmonument in Wassenaar exact geworden wat Rob voorzag: een geweldig sfeervol huis met thuisgevoel en een perfect binnenklimaat. Zonder gas! Maar daar was wel een enorme gedrevenheid voor nodig.

 • Rijksmonument in Meppel: ‘Doe het sloop- en denkwerk zelf.’

  Jan Willem van Kasteel woont met zijn gezin in een rijksmonument in Meppel. Mede dankzij zijn ervaring als adviseur onderwijshuisvesting kon hij de restauratie van zijn pand grondig aanpakken en weet hij Olympische offerteschrijvers bij te sturen.

 • Jaap Sleper

  Energieneutraal rijksmonument? Dat kan!

  In een bocht van de Kromme Rijn ligt de rijksmonumentale 18e eeuwse Hofstede de Grote Kuil. Jaap Sleper maakte er een energieneutraal monument van.

 • Koepoortstraat Monumentenwacht Zeeland

  Monumentenpaspoort in Zeeland helpt bij verduurzamen

  Steeds meer eigenaren laten een energierapport opstellen voor hun monument. Maar lang niet alle maatregelen kunnen risicoloos toegepast worden in eeuwenoude panden. Daarom kunnen monumenteneigenaren in Zeeland binnenkort een monumentenpaspoort aanvragen.

 • lucas drie mollen

  De Drie Mollen: binnenkort weer klaar voor komende generaties

  Lucas Polman kocht in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch een rijks monumentaal pand: De Drij Swarte Mollen aan de Hinthamerstraat. De geschiedenis van dit pand is nauw verbonden met koffiebranderij De Drie Mollen.

 • Een energieneutraal monument: droom of realistisch?

  Chantal Tutein Nolthenius en Jan Brink restaureren hun monumentale boerderij uit 1802 grondig, met extra veel aandacht voor het zelf opwekken van alle benodigde energie. Ze verwachten energielabel A++ te halen

 • monumentenverhaal almen

  Net Frankrijk in Nederland!

  Manja Bedner, haar man Rob en hun kinderen Julia, Sebastiaan en Merlijn, wonen in een rijks monumentale boerderij uit 1911 in Almen. Hergebruik en duurzaamheid vormden een leidraad bij de restauratie van hun pand.

 • Ineke Nijssen bij de Meestoof

  Meestoof: passief bouwen zorgt voor comfort

  In de 19e eeuw was Zeeland een belangrijke leverancier van de rode verfstof die gewonnen werd uit de meekrapplant. Het verwerken van de wortels van deze plant gebeurde in zogenaamde meestoven. In Kapelle staat een van de weinige overgebleven meestoven van Zeeland. Ineke Nijssen gaf het enorme gebouw een nieuwe bestemming.

 • Groene Grachten

  De Groene Grachten: Behoud van monumenten en duurzaamheid gaan goed samen

  De Amsterdamse grachtengordel is inmiddels 400 jaar oud. Verduurzaming van die grachtengordel is noodzakelijk om weer een tijd vooruit te kunnen, vond Wubbo Ockels. Daarom nam hij het initiatief tot de oprichting van De Groene Grachten. Deze stichting helpt monumenteigenaren, inmiddels ook buiten Amsterdam, met het duurzamer maken van hun pand. Dat is goed voor de portemonnee, het comfort, maar vooral voor het milieu. En het cultureel erfgoed krijgt op deze manier weer toekomst!