35 megawatt pure power! in 5 jaren 50 woningen, Klokkenberg 122, 123, 124, 125 en 135 Breda

Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 24 september kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2023.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject?
Na de transformatie van Landgoed de Klokkenberg hadden we als bewoners van het zusterhuis “Zonzijde” het gevoel dat we de energie transformatieboot compleet hadden gemist. Al onze woningen zijn top geïsoleerd tijdens de renovatie en ook voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming. Een betere uitgangspositie kun je, je eigenlijk niet wensen. Meerdere keren is er intensief overleg gevoerd voor de renovatie over verdere verduurzaming en iedereen was welwillend maar eigenlijk waren we op dat moment te vroeg.
Nadat de verf was opgedroogd en het stof was neergedaald hebben we een vergunning aangevraagd om op een monumentaal dak zonnepanelen te leggen. Deze werd resoluut afgewezen. Dus moest er opzoek worden gegaan naar andere oplossingen, een postcode roos, een veldje, etc, etc. Nu hebben we in onze achtertuinen een stalen pergola, een soort “super structure” die ontworpen is voor begroeiing. Maar ook naar onze mening zeer geschikt is voor zonnepanelen. Groen en panelen wat een symbiose. Dus aan de slag met ontwerpers om op deze pergola een constructie te ontwerpen die niet detoneert met het huidige ontwerp. Dus geen nieuwe materialen of kleuren en te kiezen voor glas in glas panelen die enigszins zon doorlatend zijn.
Uiteindelijk moesten we voor de monumentencommissie verschijnen voor het eindoordeel. Deze club was razend enthousiast, vond het een mooi ontwerp en had veel lof voor de onderlinge samenwerking.
Wat maakt het uniek, het denken out of de box, lukt het ene niet probeer creatief te zijn en verzin een alternatief. Zorg dat het alternatief er professioneel uitziet, design, constructietekeningen en impressies. We moesten met 5 bewoners de handen op elkaar krijgen om het een geheel te laten lijken, investeren in ontwerpen voordat we wisten of we een vergunging zouden krijgen. Uiteindelijk is dit ontwerp de standaard geworden voor de rest van de Klokkenberg.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
Op de pergola's boven de bergingen en de parkeerplaatsen hebben wij een constructie laten ontwerpen en construeren met dezelfde materialen en kleurstellingen. Op deze constructie zijn de 105 zonnepanelen geplaatst. De volgende stap is de plaatsing van warmtepompen. De 1e is geplaatst en voor de rest is het nog even wachten op de leveringen. Dan worden de woningen energie neutraal.
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.