U bent hier

Waar informatie over gemeentelijke monumenten te vinden is

Naast rijksmonumenten bestaan er in Nederland ook gemeentelijke monumenten. Deze worden door een gemeente aangewezen als het pand geen nationale betekenis heeft, maar wel van plaatselijk of regionaal belang is. Het register voor Rijksmonumenten is goed ontsloten, maar bij Monumenten.nl krijgen we regelmatig de vraag waar een lijst met gemeentelijke monumenten te vinden is. Helaas worden de registers niet landelijk bijgehouden en dat maakt zoeken soms lastig. 

 

Voor informatie over gemeentelijke monumenten kunt u het beste de website of medewerkers van de gemeente raadplegen. Gemeenten zijn echter niet verplicht om de registers te publiceren. Iedere gemeente bepaalt dus zelf of en hoe de gegevens beschikbaar worden gesteld. Waar enkele gemeenten een zeer uitgebreide online zoeklijst bijhouden, zijn andere gemeenten daar minder behulpzaam in. De gemeente Boekel heeft bijvoorbeeld de monumentale panden in een overzichtelijke lijst op de eigen website gezet: Gemeentelijke monumenten Boekel

Andere gemeenten bieden daarnaast ook een beschrijving van de panden. In enkele gevallen, zoals Eindhoven houdt de gemeente de monumenten zelfs bij op een online monumentenkaart: Monumentenkaart Eindhoven.  Toch zijn er ook gemeenten die helemaal geen informatie beschikbaar stellen.

In dergelijke gevallen kan de zoektocht naar de juiste informatie lastig zijn. Heeft de gemeente niet voldoende informatie beschikbaar, dan bent u aangewezen op liefhebbers of vrijwilligers. Zo kregen we een tip van Christian Pfeiffer, medewerker bij Heemschut die regelmatig de status van panden opzoekt. Hij gebruikt daarvoor Wikipedia: “Lijsten met monumenten worden door vrijwilligers bijgehouden en ieder jaar geactualiseerd met het project Wiki Loves Monuments. Deze lijsten zijn zowel actueel als nauwkeurig.” Let wel op, Wikipedia is geen officieel kanaal en biedt dus geen garantie dat hier de meest recente wijzigingen in zijn opgenomen.

Monumenten op Wikipedia

 

En hoe zit het dan met provinciale monumenten? Deze zijn alleen in de provincies Noord-Holland en Drenthe te vinden, maar hiervoor geldt een vergelijkbare regeling. Gelukkig zijn van beide provincies de registers goed online bereikbaar.

Provinciale monumenten Noord-Holland

Provinciale monumenten Drenthe

 

 

Actueel

Erfgoedvereniging Heemschut zoekt particuliere eigenaren van gemeentelijke monumenten die een specifiek restauratie- of onderhoudsproject onder handen gaan nemen. Heemschut mag een bedrag van 10.000 euro verdelen onder een aantal particuliere eigenaren van monumenten! De bijdrage bedraagt bij toekenning een bedrag van maximaal 5.000 euro. Dit mooie bedrag komt voort uit een nalatenschap, ondergebracht in een fonds op naam bij de koepelstichting Ars Donandi. De inschrijving sluit op vrijdag 3 januari 2020. 

Gemeentelijk monument