U bent hier

Architect of adviseur inschakelen

Een bouwkundig adviseur heeft net als een architect een adviserende en coördinerende rol en kan de bouwdirectie voor zijn rekening nemen. Hij/zij benadert dan de benodigde adviseurs zoals de installateur of constructeur en neemt tijdens de uitvoering de leiding op zich. Bij kleinere projecten, zoals een onderhoudsbeurt is niet altijd een architect of bouwkundig adviseur betrokken. Dan is het de opdrachtgever zelf die de opdracht verstrekt aan uitvoerende partijen zoals de schilder of de loodgieter. Voor meer over de selectie van een aannemer zie stap 7.

Aandachtspunten bij de selectie van een architect of bouwkundig adviseur:

  • Bedenk om wat voor soort opdracht het gaat en ga met een gespecialiseerd bureau in zee. Zoekt u een architect die ervaring heeft met de herbestemming van monumentale watertorens? Of iemand die een uitbreiding kan maken voor een historische boerderij? Zoek dan naar vergelijkbare projecten en kijk welke architect erbij betrokken was.
  • Besef dat er een verschil is tussen een restauratiearchitect en een architect. Restauratiearchitectenbureaus hebben specifieke profielen. Zo is het ene bureau gespecialiseerd in 17e-eeuwse grachtenpanden en het andere in 19e-eeuwse industriële architectuur.
  • Vraag referenties, zowel referentieprojecten als referenties van andere opdrachtgevers.
  • Houd uw opties open en wees kritisch: vergelijk offertes van meerdere bureaus en ga in gesprek om erachter te komen of het klikt en de adviseur/architect goed begrijpt wat uw wensen zijn.

Als eigenaar heeft u de regie en kiest u zelf de architect waarmee u wilt werken. Een mogelijkheid is om te kiezen voor een gecertificeerd bureau. U mag er dan op vertrouwen dat het bureau werkt volgens de Uitvoerings- en beoordelingsrichtlijnen van de ERM. Deze bureaus zijn te vinden op de website van de ERM of de Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie. Voor erkende adviesbureaus kunt u terecht bij de Vereniging Adviesbureaus Monumentenzorg.

Specialisten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In bepaalde gevallen kunt u ook advies inwinnen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De Rijksdienst heeft mensen in huis die gespecialiseerd op allerlei onderwerpen zoals molens, kerken en orgels, maar bijvoorbeeld ook deskundigen op het gebied van interieurs, kleuronderzoek en natuursteen. U kunt contact opnemen met de Rijksdienst via info@cultureelerfgoed.nl of (033) 421 7 456. Aan de hand van uw specifieke situatie beoordelen de specialisten van de Rijksdienst (vaak in overleg met de gemeente, zie stap 3) of extra advies nodig is.