Monumenten in Weesp

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen

Weesp telt momenteel 203 rijksmonumenten.

Hieronder een overzicht.

Rijksmonumenten

 • 's-Gravelandseweg 36

  Houten boerderij bestaande uit een woongedeelte en een aangebouwd, lager bedrijfsgedeelte. Het woongedeelte is gebouwd op een vrijwel vierkante plattegrond en wordt gedekt door een met helderoranje getinte tuile-du-nordpannen belegd mansardedak.

 • 's-Gravelandseweg 4

  Houten boerderijensemble bestaande uit een hoofdgebouw en een schuur. Het hoofdgebouw bestaat uit een houten woongedeelte op een vrijwel vierkante plattegrond, onder een geknikt mansardedak en een in het verlengde ervan onder een iets lager zadeldak aangebouwd bedrijfsdeel.

 • 's-Gravelandseweg 5

  Houten boerderijensemble bestaande uit een hoofdgebouw en een schuur. Het hoofdgebouw bestaat uit een houten woongedeelte op een vrijwel vierkante plattegrond, onder een mansardedak en een in het verlengde ervan onder een iets lager zadeldak aangebouwd bedrijfsdeel.

 • 's-Gravelandseweg 6

  Pand op L-vormige plattegrond; de hoofdverdieping verhoogd gelegen boven een souterrain; kelderverdieping. Stoeptrap met gebeeldhouwde zijstukken en ijzeren leuningen. Gepleisterde lijstgevels. Twee dakkapellen met wangstukken. In oorsprong 17e en 18e eeuws.

 • 's-Gravelandseweg 7

  Boerderij "America" met woongedeelte en bedrijfsgedeelte onder een kap. Woongedeelte in de hoek die aangebouwd is tegen het "voorhuis" 's-Gravelandseweg 6. Het brede zadeldak op die plaats afgewolfd XVIII of begin XIX.

  WikiMedia
 • 47175

  Terrein waarin sporen van bewoning.

  Datering: Late IJzertijd.

  Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap.

Naar boven