Uw interieur onderhouden

Uw interieur onderhouden hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bovendien bespaart u op lange termijn veel geld door goed onderhoud. Lees wat u allemaal kunt (laten) doen om uw monumentale interieur goed te onderhouden.

Goed onderhoud bespaart geld

Geld besparen begint met een goed onderhoudsplan. In een onderhoudsplan staat precies welke werkzaamheden wanneer moeten gebeuren. Als u uw interieur goed onderhoudt, kunt u grotere restauratiewerkzaamheden uitstellen of voorkomen. Hulp nodig met het maken van een onderhoudsplan? De interieurspecialisten uit onze SpecialistenWijzer of uw Monumentenwacht helpen u graag!

onderhoud van het interieur
Afbeelding
Tips

Zelf aan de slag

Goed onderhoud hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn. Er zijn allerlei dingen die u zelf kunt doen. Voer bijvoorbeeld zelf kleine werkzaamheden uit of gebruik de onderstaande tips om uw interieur langer in goede staat te houden. Ga direct aan de slag met de onderstaande tips!

  • Zet de vloer in de was

    Een waslaag beschermt houten onderdelen. Een parketvloer, lambrisering of een trap in de was zetten is een vorm van periodiek onderhoud.

  • Koop goede deurmatten

    Een simpele tip waar iedereen gebruik van kan maken: leg goede matten voor en achter de deur. Deurmatten houden tot 80% van het vuil tegen.

  • Reinig vooral droog

    Omdat nat reinigen sneller tot schade leidt, is het slim om zoveel mogelijk stof en vuil droog te verwijderen.

Afbeelding
Schilderwerk

Voorkom houtrot

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij oude gebouwen zoals monumenten. Houtrot ontstaat van binnenuit. U voorkomt houtrot dus niet door de buitenkant van het hout te verven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om houtrot te voorkomen. Wilt u weten welke methode voor uw monument geschikt is? Lees dan verder op de pagina over monumentaal schilderwerk.

Afbeelding
Restauratie

Meer praktische tips

Met deze tips beperkt u de kans op schade en houdt u uw interieur zo lang mogelijk mooi.

Preventieve maatregelen

  • Twijfelt u over de conditie van een interieuronderdeel? Neem dan periodiek, bijvoorbeeld elke 3 maanden, een foto ter vergelijking.
  • Maak foto’s van waardevolle roerende zaken en bewaar deze buiten het pand. In het geval van bijvoorbeeld een brand of waterschade kunt u deze foto’s aan uw verzekering overhandigen. 
  • Stel samen met uw Monumentenwacht of een expert een onderhoudsplan op.

Schade door licht, warmte en brand voorkomen

  • Lichtschade is vaak onherstelbaar. Probeer verplaatsbare items zo min mogelijk in direct zonlicht te zetten. Sluit binnenluiken en gordijnen zoveel mogelijk en plaats waar nodig UV-werende folie.
  • Plaats kostbare projecten niet dicht bij een radiator.
  • Laat kaarsen en waxinelichten niet onbeheerd achter. Het klinkt logisch, maar kaarsen zijn nog steeds de meest voorkomende oorzaak van brand. 

Schade door insecten voorkomen

  • Plaats insectenvallen om te ontdekken of er insecten in uw pand leven die uw interieur kunnen beschadigen.

Advies van de Monumentenwacht

Schakel voor advies of voor een inspectie van uw interieur uw Monumentenwacht in. Monumenteigenaren in Limburg en Noord-Brabant kunnen zelfs gebruik maken van interieurwachters die gespecialiseerd zijn in de binnenkant van monumenten.

Verhalen uit de praktijk

Naar boven