U bent hier

Alles over

Praktische tips

Vier tips voor schoonmaken in een monument

Veel monumenten zijn bijzonder vanbinnen, variërend van enkele historische details tot complete 17e-eeuwse interieurs. Het goed onderhouden van zo’n historisch interieur vergt tijd, kennis en ervaring. Met de juiste zorg en aandacht verlengt u de levensduur van een interieur aanzienlijk. Wij geven u graag enkele tips voor een spic en span bijzonder interieur.

1. Schoonmaken

Vocht en vuil kunnen uw interieur flinke schade toebrengen, dus regelmatig schoonmaken is belangrijk. Let echter op waarmee u reinigt. De meeste reguliere schoonmaakmiddelen die in de winkel te koop zijn, zijn te agressief voor historische interieurs. Gebruik daarom voor het dweilen van een natuurstenen vloer weinig water en een milde zeep, zoals zuiver plantaardige Marseillezeep of niet-ionogene zeep, zoals babyshampoo. Deze kunt u in gespecialiseerde winkels of via internet makkelijk vinden. Ook is het aan te raden de vloer voor het dweilen eerst te stofzuigen.

Historische metalen kunt u het beste zo min mogelijk poetsen. Er verdwijnt door slijtage altijd een klein beetje van het materiaal. Vaak volstaat het om metaal met een katoenen doek op te wrijven. Is er toch zwaarder geschut nodig, kies dan om slijtage te verminderen door te poetsen met geprecipiteerd (zeer fijn) krijt. Dit is een ouderwetse, maar beproefde methode en eenvoudig zelf voor te bereiden (lees hier meer over deze schoonmaakmethode). Commerciële poetsmiddelen zijn bovendien af te raden, omdat zij schadelijke restjes op het metaal achterlaten die het metaal langzaam aantasten.

2. Vocht

Vocht is een beruchte boosdoener van schade in historische interieurs: een natte paraplu, gemorste drank of geknoei bij het begieten van de planten. Houd daarom altijd een vocht absorberende doek bij de hand. Ook worden meubels en houtwerk vaak onnodig schoongemaakt met (te) vochtige doeken. Vaak is een droge doek al voldoende. En is een vochtige doek toch onmisbaar, veeg het achtergebleven vocht dan op met een droge doek en ventileer goed.

3. Stofzuigen

Misschien staat u er niet bij stil, maar een standaardstofzuiger is niet ideaal voor het schoonmaken van historische interieurs. De lucht circuleert door het apparaat, waarna een deel van het stof ook weer terug de ruimte in wordt geblazen. Stofzuigers met een zogenaamd HEPA-filter beperken dit tot een minimum. Een stofzuiger waarvan u de zuigkracht kunt aanpassen aan het materiaal, is uitermate geschikt om tere oppervlakken te sparen.

4. Regelmaat

Schoonmaken gaat hand in hand met onderhoud en de beste tip is om beide met regelmaat te doen, want achterstallig onderhoud kan de problemen snel verergeren. Door uw interieur regelmatig te onderhouden houdt u ook het overzicht en merkt u schade al in het beginstadium op. En dat scheelt u uiteindelijk moeite én kosten.