U bent hier

Alles over

Praktische tips

5 tips voor monumentenonderhoud in de lente

Met de lente voor de deur kan kunt u de monumentale panden weer uit de winterslaap halen. Het is een goed moment om het pand op schade na te lopen en onderhoud uit te voeren. Maar wat is verstandig om de komende tijd aan te pakken? En waar moet u uw pand op controleren. Vijf tips helpen u vooruit.

1. Gevels, voegwerk en natuursteen

Eén van de prioriteiten is om onderdelen van de gevel te controleren. Let daarbij in het algemeen op scheuren, verzakkingen of vorstschade. Door de extremere weersinvloeden kan de constructie in de winter zijn aangetast. De locatie, lengte en richting van de scheuren biedt vaak informatie over ernst en oorzaak. Intrekkend vocht dat is gaan uitzetten kan de stenen hebben beschadigd. Historische muren zijn vaker vochtig dan latere schouwmuren en kampen vaker met dergelijke problemen. Controleer daarnaast ook op uitgevallen of uitgespoeld voegwerk, of vorstschade en uitgevallen delen natuursteen.

2. Daken, goten en hemelwaterafvoer

Het dak wordt het meest intensief blootgesteld aan de weersinvloeden van de winter. In de winter ontstaan dan ook makkelijker lekkages. Het is van belang afgewaaide dakpannen, scheefliggende dakleien of opgewaaid daklood op te merken voordat dit gevolgschade veroorzaakt. Zoek ook naar eventuele schade rondom goten en hemelwaterafvoer. Verwijder bladeren en ander vuil uit de vangroosters van de goten en uit regenpijpen. Een verstopte hemelwaterafvoer kan ernstige gevolgen hebben voor de gevel en het interieur.

3. Kozijnen en schilderwerk

In de lente kunnen ramen en deuren weer vaker open. Het is een goed moment om de ruiten te zemen en het kozijnhout af te nemen. Let daarbij op beschadigingen, scheuren, schimmels en andere aantastingen. Controleer eventueel op houtrot door het hout voorzichtig in te drukken. Ook eventueel ander schilderwerk kan worden nagekeken op schade.

4. Installaties

U doet er verstandig aan na de winter de installaties voor bijvoorbeeld elektra, vochthuishouding, luchtverversing, isolatie, en verwarming controleren. Er bestaat een kans dat water in leidingen is gaan uitzetten en schade heeft veroorzaakt. Maar het koude weer kan ook de werking van andere installaties hebben aangetast. U kunt hier beter op dit moment achter komen dan wanneer de winter weer begint. Controleert u ook meteen het hang- en sluitwerk en smeer het eventueel in, indien nodig.

5. Kruipruimtes en ventilatieroosters

Controleert u de kruipruimtes op vochtigheid en voldoende ventilatie. U kunt daarbij letten op vocht, schimmels en zwamaantastingen aan de onderzijde van de vloer. Controleer en open ook de ventilatieroosters die naar de kruipruimtes leiden. Ook in andere delen van een pand kunnen ventilatieroosters worden geopend.

monumentenonderhoud in de lente

Zie ook

  • MonumentenwachtVoor een grondige inspectie en onafhankelijk advies over de staat van onderhoud van uw monument, schakelt u de Monumentenwacht in.