U bent hier

Alles over

Onderhoud en restauratie van uw monument

Gemeentelijk monument restaureren

Inschakelen van een bouwkundig specialist

Voordat u een monumentaal pand koopt of uw pand gaat restaureren, is het verstandig om het pand te laten inspecteren. Zo weet u precies wat de staat van onderhoud is en komt u niet voor grote verrassingen te staan. De Monumentenwacht of een bouwkundige zijn goede partijen voor een aankoop- of bouwkundige keuring. Voor eenvoudiger restauraties kunt u ook een aannemer inschakelen. Vraag aan de aannemer of hij ervaring heeft met de restauratie van monumentale panden.

Architecten en aannemers met ervaring in de restauratiebranche vindt u in de bedrijvengids op onze site.

Monumentenwacht

Om een monument in goede staat te brengen én te houden is regelmatige inspectie van groot belang. Daarom werkt de Monumentenwacht op basis van een abonnement. De basis van het abonnement bestaat uit een periodieke inspectie en rapportage. Zowel gemeentelijke, provinciale als rijksmonumenten komen voor een abonnement in aanmerking.

Vooroverleg

U heeft een bouwkundige inspectie laten uitvoeren en u weet nu wat de bouwkundige staat is van uw pand. Om oponthoud in procedures te voorkomen kunt u bij bouwvoornemens het best vroegtijdig contact opnemen met de gemeente, zodat u weet welke eisen er gelden bij de aanvraag tot een vergunning.

Bouwhistorisch onderzoek

Een bouwhistorisch onderzoek kan een voorwaarde zijn om van de gemeente een omgevingsvergunning te krijgen. Met een bouwhistorisch onderzoek weet u als eigenaar wat de cultuurhistorische waarde van uw bezit is.
Het onderzoek wordt uitgevoerd voorafgaand aan het plan voor verbouwing of restauratie zodat u de resultaten ervan in het plan kunt verwerken.

Het restauratieplan definitief uitwerken

Als u de historische waarden van het pand kent en weet wat de bouwkundige staat van uw pand is, werkt u het definitieve restauratieplan uit. Dit doet u met behulp van de aannemer of restauratiearchitect. Het restauratieplan is de basis van alle werkzaamheden.
Alles is nu geregeld om met uw restauratie te beginnen! Houdt u rekening met de onderstaande zaken.

Verzekeringen

Het is in dit stadium raadzaam uw verzekeringen goed te controleren. Tijdens de restauratie is een CAR-verzekering aan te raden. Deze verzekering dekt veel voorkomende risico’s tijdens een restauratie.

Vergunningen

Een monument mag u niet zomaar restaureren of verbouwen. Hiervoor is altijd een omgevingsvergunning nodig. Met het restauratieplan dient u een aanvraag in bij de gemeente.
De gemeente kan controleren of de werkzaamheden volgens de vergunning wordt uitgevoerd.

Financiën

Cultuurfonds-hypotheek

Voor de restauratie of het onderhoud aan uw gemeentelijk monument is er de Cultuurfonds-hypotheek: een lening met een hele lage rente. Het is een initiatief van het Restauratiefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De provincies hebben bij de vorming van de fondsen een belangrijke rol gespeeld. Alleen in Drenthe, Limburg en Flevoland bestaat (nog) geen cultuurfonds voor monumenten. Een Cultuurfonds-hypotheek wordt verstrekt door het Restauratiefonds.

Monumenten-hypotheek

Bij de restauratie of onderhoud van een monumentaal pand zijn er kosten die uw wooncomfort verbeteren. Zijn deze kosten onderdeel van een (grote) restauratie of onderhoudsbeurt informeer dan of u ze kunt financieren met een Monumenten-hypotheek bij het Restauratiefonds.

Regionale Restauratiefondsen

Een groeiend aantal gemeenten, provincies en andere samenwekingspartners kent een regionaal Restauratiefonds. Het Restauratiefonds kan u informeren over actieve fondsen in uw regio, en de voorwaarden waaraan u moet voldoen. 

Gemeentelijk budget

Informeer bij uw gemeente of er gemeentelijk budget is voor de restauratie of onderhoud aan uw gemeentelijk monument.

Zie ook

Publicaties