U bent hier

Nieuwsbrieven

 • Pak mee: handige tips bij het aanvragen van een vergunning!

 • Leren over duurzaamheid in nieuwe reeks video's

 • Open Monumenten!

 • Snel inzicht in financieringen en subsidies - Open Monumenten bezoeken

 • Uw monument verduurzamen. Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van glas?

  Bekijk online

   

  Verduurzamen met glas: wat mag er wel en niet?

  In de vorige nieuwsbrief vroegen we: 'Wat wilt u weten over verduurzamen?' Veel suggesties waar we de komende tijd mee aan de slag gaan! We zijn direct gestart met het onderwerp glas, omdat daar veruit de meeste vragen over binnenkwamen. Onze redacteur interviewde twee deskundigen, over wat er wel of niet mag, en ook: waarom. Een verhelderdend artikel over glas!

  lees het interview

   

  Monumenten Community: Ontmoet elkaar!

  "Heeft iemand ervaringen met isoleren?" "Ik denk aan aluminium lijsten voor de voorzetramen, wie heeft tips?"  "Hoe verwijder ik klimop van mijn gevel?" Zomaar een paar vragen die zijn gesteld in de Monumenten Community. Hier komen monumenteigenaren bij elkaar om ervaringen en tips uit te wisselen. Dit doen ze op het online platform, maar ook bij elkaar thuis! Zij vinden samen op elke vraag een antwoord. 

  word gratis lid

   

  Hoe is het nu met... de Geuzenkerk in Brielle

  Nieuwe rubriek! In 2016 schreven wij een verhaal over twee jonge ondernemers die de zwaar verwaarloosde monumentale Geuzenkerk in Brielle onder hun hoede hadden genomen. Zij wilden hun vakmanschap laten zien, en de kerk behouden voor de toekomst. Nu, drie jaar later, is hun project helemaal af!

  lees het verhaal

   

  Het oudste herenhuis in de Hoeksche Waard

  De familie Quartel kwam na een ruilverkaveling begin jaren zeventig terecht op de Mariënhof. Het rijksmonumentale herenhuis op hun nieuwe erf voelde voor hen lange tijd als last. Totdat zoon en opvolger Marcel Quartel en zijn vrouw Esther opeens oog kregen voor dit unieke pand.  Esther: ‘Ik heb inmiddels zoveel kennis opgedaan, dat ik het ook leuk vind om anderen te helpen die een monument hebben.' 

  lees het verhaal

   

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds

  © Monumenten.nl

  Afmelden    Voorkeuren    Over ons

   

 • Monumenten behouden voor de toekomst

  Monumenten behouden voor de toekomst

  Om monumenten levend te houden en ze te behouden voor de toekomst, is het vaak nodig dat ze in enige mate mee ontwikkelen met de eisen van de tijd. Denk aan energiebesparing, comfort en toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Er zijn gelukkig steeds meer technieken en creatieve oplossingen waarmee monumentale waarden niet aangetast worden. En waarmee u de historische elementen van uw pand kunt blijven koesteren. In deze nieuwsbrief voorzien wij u weer van handige links, en nieuws over de subsidieregeling voor grote monumenten.

  Direct naar

  >
  Metsel- en voegwerk

  >
  Subsidie grote monumenten

  >
  Rolstoelvriendelijk

  >
  Suggesties gevraagd!

  >
  Monumentenverhaal

  Koester historisch metsel- en voegwerk

  Hier en daar een scheurtje of uitgevallen voeg hoeft niet direct ernstig te zijn, schrijft Patrick Pater, werkzaam bij Monumentenwacht Utrecht. Hij geeft in dit artikel advies over historisch metsel- en voegwerk en vertelt hoe u zelf eventuele gebreken kunt signaleren aan uw gevel.

  lees meer

  Subsidieregeling grote monumenten

  Grote rijksmonumenten kampen vaak met restauratieachterstanden. Met deze subsidieregeling stelt het ministerie van OCW € 60 miljoen beschikbaar. De regeling is bedoeld voor rijksmonumenten met een restauratieproject van minimaal 2,5 miljoen euro aan subsidiabele kosten.

  meer informatie

  Rolstoelvriendelijk maken van een monument

  De meeste monumenten stammen uit een tijd waarin rolstoelvriendelijkheid niet gangbaar was. Er bestaan tal van mogelijkheden om een gebouw aan te passen zonder de monumentale waarde aan te tasten. Download de brochure van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

  download brochure

  Wat wilt u weten over duurzaamheid

  Het verduurzamen van monumenten is 'hot', er wordt veel over geschreven en gesproken. Wilt u energie besparen in uw monument en heeft u een conrete vraag, of is er een thema of aandachtsgebied waar wij een artikel over zouden moeten schrijven? Geef het aan ons door.

  geef uw suggestie door

  Monumentenverhaal

  De 18e eeuwse monumentale hoeve Nieuw Ehrenstein was ernstig verwaarloosd, toen het Limburgs Landschap er zich over ontfermde. Nu is het complex weer klaar voor de toekomst. De Monumentenwacht helpt bij het interieur- en kleuradvies.

  lees het verhaal

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

 • Er is veel mogelijk voor monumenten

  Er is veel mogelijk voor monumenten

  Van isoleren tot volledig van het gas af, in veel monumenten is een energietransitie gaande. Het verschilt sterk per pand wat de beste manier is om energie te besparen. Verdiep u in de mogelijkheden van isoleren en doe inspiratie op bij het monumentenverhaal uit Wassenaar. Of kom komende week naar de beurs Monument, en ontmoet de vakmensen zelf. Ook in deze nieuwsbrief: Subsidienieuws voor eigenaren van rijksmonumenten, onder andere over de overgangsregeling 2019.

  Direct naar

  >
  Overgangsregeling

  >
  Brochure isolatie

  >
  Bericht woonhuiseigenaren

  >
  Monumentenverhaal

  >
  Herinnering: Beurs

  Overgangsregeling bij woonhuissubsidie gepubliceerd

  Voor particuliere eigenaren die vóór 2019 zijn begonnen met een instandhoudingsproject aan hun rijksmonument en waarvan de werkzaamheden in 2019 doorlopen, is er een overgangsgregeling. Dit is vanwege de afschaffing van de fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden. 

  lees verder

  Brochure: Isolatie van historische gebouwen

  Er is een nieuwe brochure verschenen. Deze biedt u een overzicht van de stappen als u uw pand wil verduurzamen door middel van isolatie. Bijvoorbeeld wanneer u met restauratie of herbestemming van het hele woonhuis bezig gaat, maar ook wanneer u juist één ruimte wil na-isoleren.

  downloaden

  Inschrijven voor bericht woonhuissubsidie

  Bent u eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis? Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de woonhuissubsidie? Meld u aan voor het Bericht woonhuiseigenaren van de RCE. U ontvangt dan regelmatig het laatste nieuws.

  meer informatie

  Monumentenverhaal: Energietransitie

  Rob Bloem werd van alle kanten gewaarschuwd voor het intensieve restauratieproces dat hij aanging. Maar inmiddels is het rijksmonument in Wassenaar exact geworden wat hij voorzag: een geweldig sfeervol huis met thuisgevoel en een perfect binnenklimaat. Zonder gas! 

  lees het verhaal

  Beurs monument

  Aankomende week is de beurs Monument in Den Bosch: Hét trefpunt voor monumenteigenaren en erfgoedprofessionals. Bent u er ook bij? Er zijn interessante lezingen over regelingen en materialen en u kunt kennismaken met diverse vakmensen en ambachten. Voor de leden van de Monumenten Community is er op donderdag een ontmoetingslunch.

  meer informatie

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

 • Tips en nieuws voor u en uw monument

  Tips en nieuws voor u en uw monument

  De beurs Monument is de ideale plek om kennis op te doen en vakmensen en professionals te vinden, maar ook om andere monumenteigenaren te ontmoeten! Komt u ook? Nu de temperatuur buiten steeds aangenamer wordt geven we u een aantal tips om uw schilderwerk na te lopen. We vertellen u in de nieuwsbrief ook over een aantal veranderingen op Monumenten.nl. Tot slot een verhaal over een landgoed dat op dit moment overspoeld wordt met bezoekers: Keukenhof. Wist u dat hier diverse monumenten staan, en dat het landgoed ook de rest van het jaar een bezoekje waard is?

  Direct naar

  >
  Beurs Monument

  >
  Tips schilderwerk

  >
  Over Monumenten.nl

  >
  Landgoed Keukenhof

  Beurs Monument

  Op 14, 15 en 16 mei vindt u op de beurs Monument 2019 in de Brabanthallen in Den Bosch innovaties, best practices en een interessant inhoudelijk programma.  Registreren voor 13 mei is gratis toegang! 

  meer informatie

  Tips schilderwerk

  Nu de zon weer gaat schijnen en de temperatuur aangenaam wordt, zult u wellicht de ramen gaan lappen of rustig een rondje om uw huis lopen. Let dan even goed op het schilderwerk van uw pand. Het regelmatig bijhouden van uw buitenschilderwerk voorkomt problemen bij onderdorpels, houtverbindingen en glasroeden.

  lees de tips

  Monumenten.nl gaat veranderen!

  En wees gerust, alle informatie over onderhoud, restauratie, verduurzaming en financiering blijven gewoon beschikbaar. Wat wel verandert is de plek van de informatie over onder meer subsidieverlening, deze verhuist naar cultureelerfgoed.nl. Wat verandert er nog meer?

  lees verder

  Landgoed Keukenhof

  Weinig mensen weten dat landgoed de Keukenhof naast de bloemententoonstelling maar liefst vijftien zeer goed bewaard gebleven rijksmonumenten en ook nog eens prachtig aangelegde tuinen en bossen omvat. Lees het verhaal van de beheerder en Monumentenwacht Zuid-Holland.

  lees het verhaal

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

 • Hoe staat uw monument er bij?

  De lente komt er aan. Onderhoudstips, en meer informatie over subsidies

  Het voorjaar is een goed moment om uw pand op schade na te lopen en onderhoud uit te voeren. Hoe pakt u dit onderhoud goed aan, met respect voor het monument? En kunt u wellicht een deel van de kosten terugkrijgen in de vorm van subsidie? We sluiten af met het verhaal van de Baxhof, waar een bijzondere vondst werd gedaan.

  Direct naar

  >
  Onderhoudstips

  >
  Woonhuissubsidie

  >
  Herbestemmingssubsidie

  >
  Monumentenverhaal

  Gevels, kozijnen en schilderwerk

  Het voorjaar is een goed moment om gevels, kozijnen en schilderwerk te controleren. Winterse weersinvloeden kunnen zorgen voor scheuren, beschadigingen, vochtproblemen of schimmels. Met deze adviezen kunt u het onderhoud met zorg (laten) uitvoeren.

  lees de tips

  Aanvraag woonhuissubsidie voorbereiden

  Particuliere eigenaren van woonhuis-rijksmonumenten kunnen woonhuissubsidie aanvragen. Ze kunnen dat voor het eerst doen tussen 1 maart en 30 april 2020 voor gemaakte subsidiabele kosten in 2019. Bereid uw subsidieaanvraag alvast voor. 

  meer informatie

  Herbestemmingssubsidie aangevraagd?

  Dan weet u inmiddels of uw aanvraag is toegekend. Van alle 393 aanvragen kon de RCE er 281 honoreren. Overweegt u dit jaar subsidie aan te vragen voor herbestemmingsonderzoek of wind- en waterdichtmaatregelen? Dat kan weer vanaf 1 oktober 2019.

  lees verder

  De Baxhof: vondst op zolder

  Dat de rijksmonumentale carré-hoeve een bijzonder verleden kende, dat wist de familie wel. Maar door de vondst van een zeer goed bewaard gebleven Ridderzaal van rond 1480 weten ze nu dat de Baxhof veel meer was dan een gewone Limburgse hoeve.

  lees het verhaal

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

 • Subsidies, belastingaangifte en wonen in een monument

  Tips, informatie en actualiteit voor monumenteigenaren

  Het is februari, en dat betekent dat de aanvraagperiode voor Instandhoudingssubsidie voor niet-woonhuizen weer begonnen is. Ook is dit het moment van het jaar waarop veel mensen zich buigen over hun belastingaangifte. Over het jaar 2018 is het voor het laatst mogelijk om onderhoudskosten aan een rijksmonument in mindering te brengen op uw inkomsten. Om het allemaal nog wat leuker en makkelijker te maken, geven we u nog de tips om eens een kijkje te nemen op de Monumenten Community, de tentoonstelling over interieurs uit de wederopbouw te bezoeken, en het monumentenverhaal uit het Gelderse Almen te lezen.

  Direct naar

  >
  Instandhoudingssubsidie

  >
  Belastingaangifte

  >
  Tentoonstelling interieurs

  >
  Monumentenverhaal

  >
  Community voor eigenaren

  Instandhoudingssubsidie in 2019 aanvragen

  Bent u eigenaar van een rijksmonument dat geen woonhuis is? Dan kunt u tot en met 31 maart 2019 instandhoudingssubsidie aanvragen voor de periode 2020 - 2025. Op onze website staat hoe u dit kunt doen.

  meer informatie

  Rijksmonument en belastingaangifte

  Waar moet u als monumenteigenaar op letten bij uw aangifte? Over het belastingjaar 2018 geldt de mogelijkheid van fiscale aftrek onderhoudskosten nog. Welke voorwaarden gelden voor de fiscale aftrek, en welke kosten zijn wel of niet aftrekbaar? 

  lees verder

  Wederopbouw interieurs

  Tip! Van 1 december 2018 t/m 5 mei 2019 vindt in het Van Eesteren Museum in Amsterdam de tentoonstelling Rijke eenvoud. Interieurs & objecten uit de wederopbouw plaats. Bekijk gerestaureerde meubelensembles van bekende Nederlandse ontwerpers, objecten van verzamelaars en werk van hedendaagse makers. 

  kijk hier

  Monumentenverhaal uit Almen

  Toen het huis van Pien in 1665 werd gebouwd, was het een herberg. Ze kocht het twintig jaar geleden. ‘Het was zwaar vervallen: we konden de vingers door de kozijnen steken, het dak stond op instorten, er was geen badkamer en over de zolder kon je niet lopen! We ontdekten pas tijdens de verbouwing dat het pand een gemeentelijk monument was.' 

  lees het verhaal

  Monumenten Community

  De community voor monumenteigenaren tikt de 600 leden aan en blijft groeien! Daarmee wordt dit platform steeds meer dé plek om uw vragen te stellen. Er is veel kennis en ervaring aanwezig bij de leden op het gebied van het restaureren en verduurzamen van monumenten. Leden praten bijvoorbeeld met elkaar over vergunningen, subsidies en duurzaamheidsmaatregelen. 

  word lid

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Pagina's