U bent hier

Nieuwsbrieven

 • Belangrijke informatie en data over subsidie aanvragen

 • Hoe duurzaam wilt u het hebben?

 • 'Verduurzamen is een ingewikkelde puzzel'

 • Pak mee: handige tips bij het aanvragen van een vergunning!

 • Leren over duurzaamheid in nieuwe reeks video's

 • Open Monumenten!

 • Snel inzicht in financieringen en subsidies - Open Monumenten bezoeken

 • Uw monument verduurzamen. Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van glas?

  Bekijk online

   

  Verduurzamen met glas: wat mag er wel en niet?

  In de vorige nieuwsbrief vroegen we: 'Wat wilt u weten over verduurzamen?' Veel suggesties waar we de komende tijd mee aan de slag gaan! We zijn direct gestart met het onderwerp glas, omdat daar veruit de meeste vragen over binnenkwamen. Onze redacteur interviewde twee deskundigen, over wat er wel of niet mag, en ook: waarom. Een verhelderdend artikel over glas!

  lees het interview

   

  Monumenten Community: Ontmoet elkaar!

  "Heeft iemand ervaringen met isoleren?" "Ik denk aan aluminium lijsten voor de voorzetramen, wie heeft tips?"  "Hoe verwijder ik klimop van mijn gevel?" Zomaar een paar vragen die zijn gesteld in de Monumenten Community. Hier komen monumenteigenaren bij elkaar om ervaringen en tips uit te wisselen. Dit doen ze op het online platform, maar ook bij elkaar thuis! Zij vinden samen op elke vraag een antwoord. 

  word gratis lid

   

  Hoe is het nu met... de Geuzenkerk in Brielle

  Nieuwe rubriek! In 2016 schreven wij een verhaal over twee jonge ondernemers die de zwaar verwaarloosde monumentale Geuzenkerk in Brielle onder hun hoede hadden genomen. Zij wilden hun vakmanschap laten zien, en de kerk behouden voor de toekomst. Nu, drie jaar later, is hun project helemaal af!

  lees het verhaal

   

  Het oudste herenhuis in de Hoeksche Waard

  De familie Quartel kwam na een ruilverkaveling begin jaren zeventig terecht op de Mariënhof. Het rijksmonumentale herenhuis op hun nieuwe erf voelde voor hen lange tijd als last. Totdat zoon en opvolger Marcel Quartel en zijn vrouw Esther opeens oog kregen voor dit unieke pand.  Esther: ‘Ik heb inmiddels zoveel kennis opgedaan, dat ik het ook leuk vind om anderen te helpen die een monument hebben.' 

  lees het verhaal

   

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds

  © Monumenten.nl

  Afmelden    Voorkeuren    Over ons

   

 • Monumenten behouden voor de toekomst

  Monumenten behouden voor de toekomst

  Om monumenten levend te houden en ze te behouden voor de toekomst, is het vaak nodig dat ze in enige mate mee ontwikkelen met de eisen van de tijd. Denk aan energiebesparing, comfort en toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Er zijn gelukkig steeds meer technieken en creatieve oplossingen waarmee monumentale waarden niet aangetast worden. En waarmee u de historische elementen van uw pand kunt blijven koesteren. In deze nieuwsbrief voorzien wij u weer van handige links, en nieuws over de subsidieregeling voor grote monumenten.

  Direct naar

  >
  Metsel- en voegwerk

  >
  Subsidie grote monumenten

  >
  Rolstoelvriendelijk

  >
  Suggesties gevraagd!

  >
  Monumentenverhaal

  Koester historisch metsel- en voegwerk

  Hier en daar een scheurtje of uitgevallen voeg hoeft niet direct ernstig te zijn, schrijft Patrick Pater, werkzaam bij Monumentenwacht Utrecht. Hij geeft in dit artikel advies over historisch metsel- en voegwerk en vertelt hoe u zelf eventuele gebreken kunt signaleren aan uw gevel.

  lees meer

  Subsidieregeling grote monumenten

  Grote rijksmonumenten kampen vaak met restauratieachterstanden. Met deze subsidieregeling stelt het ministerie van OCW € 60 miljoen beschikbaar. De regeling is bedoeld voor rijksmonumenten met een restauratieproject van minimaal 2,5 miljoen euro aan subsidiabele kosten.

  meer informatie

  Rolstoelvriendelijk maken van een monument

  De meeste monumenten stammen uit een tijd waarin rolstoelvriendelijkheid niet gangbaar was. Er bestaan tal van mogelijkheden om een gebouw aan te passen zonder de monumentale waarde aan te tasten. Download de brochure van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

  download brochure

  Wat wilt u weten over duurzaamheid

  Het verduurzamen van monumenten is 'hot', er wordt veel over geschreven en gesproken. Wilt u energie besparen in uw monument en heeft u een conrete vraag, of is er een thema of aandachtsgebied waar wij een artikel over zouden moeten schrijven? Geef het aan ons door.

  geef uw suggestie door

  Monumentenverhaal

  De 18e eeuwse monumentale hoeve Nieuw Ehrenstein was ernstig verwaarloosd, toen het Limburgs Landschap er zich over ontfermde. Nu is het complex weer klaar voor de toekomst. De Monumentenwacht helpt bij het interieur- en kleuradvies.

  lees het verhaal

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

 • Er is veel mogelijk voor monumenten

  Er is veel mogelijk voor monumenten

  Van isoleren tot volledig van het gas af, in veel monumenten is een energietransitie gaande. Het verschilt sterk per pand wat de beste manier is om energie te besparen. Verdiep u in de mogelijkheden van isoleren en doe inspiratie op bij het monumentenverhaal uit Wassenaar. Of kom komende week naar de beurs Monument, en ontmoet de vakmensen zelf. Ook in deze nieuwsbrief: Subsidienieuws voor eigenaren van rijksmonumenten, onder andere over de overgangsregeling 2019.

  Direct naar

  >
  Overgangsregeling

  >
  Brochure isolatie

  >
  Bericht woonhuiseigenaren

  >
  Monumentenverhaal

  >
  Herinnering: Beurs

  Overgangsregeling bij woonhuissubsidie gepubliceerd

  Voor particuliere eigenaren die vóór 2019 zijn begonnen met een instandhoudingsproject aan hun rijksmonument en waarvan de werkzaamheden in 2019 doorlopen, is er een overgangsgregeling. Dit is vanwege de afschaffing van de fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden. 

  lees verder

  Brochure: Isolatie van historische gebouwen

  Er is een nieuwe brochure verschenen. Deze biedt u een overzicht van de stappen als u uw pand wil verduurzamen door middel van isolatie. Bijvoorbeeld wanneer u met restauratie of herbestemming van het hele woonhuis bezig gaat, maar ook wanneer u juist één ruimte wil na-isoleren.

  downloaden

  Inschrijven voor bericht woonhuissubsidie

  Bent u eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis? Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de woonhuissubsidie? Meld u aan voor het Bericht woonhuiseigenaren van de RCE. U ontvangt dan regelmatig het laatste nieuws.

  meer informatie

  Monumentenverhaal: Energietransitie

  Rob Bloem werd van alle kanten gewaarschuwd voor het intensieve restauratieproces dat hij aanging. Maar inmiddels is het rijksmonument in Wassenaar exact geworden wat hij voorzag: een geweldig sfeervol huis met thuisgevoel en een perfect binnenklimaat. Zonder gas! 

  lees het verhaal

  Beurs monument

  Aankomende week is de beurs Monument in Den Bosch: Hét trefpunt voor monumenteigenaren en erfgoedprofessionals. Bent u er ook bij? Er zijn interessante lezingen over regelingen en materialen en u kunt kennismaken met diverse vakmensen en ambachten. Voor de leden van de Monumenten Community is er op donderdag een ontmoetingslunch.

  meer informatie

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Pagina's