U bent hier

Nieuwsbrieven

 • Monumenten in de winter

  Wij wensen u een mooie decembermaand!

  Het is december, dat betekent voor veel mensen extra vrije tijd. Wij voorzien u in deze laatste nieuwsbrief van het jaar van tips voor monumentale uitjes, maar ook van praktisch schoonmaakadvies. En naast verhalen, bieden we dit keer ook informatie over cijfers achter monumenten. Wij wensen u fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!

  Direct naar

  >
  Winterse monumenten

  >
  Schoonmaaktips

  >
  Cijfers: Erfgoedmonitor

  >
  Betekenis van een icoon

  >
  Monumentenverhaal

  Vier bijzondere monumenten om deze winter te bezoeken

  Bezoek deze wintermaand een in kerstsfeer gehuld monument. Deze gebouwen zijn in de winter nog mooier dan anders. Bijvoorbeeld een kerstmarkt in een kasteel of een sfeervol concert in een kerk.  

  bekijk onze tips

  Vier tips voor schoonmaken

  Veel monumenten zijn bijzonder vanbinnen, variërend van enkele historische details tot spectaculaire 17e-eeuwse interieurs. Met de juiste zorg en aandacht verlengt u de levensduur van een interieur aanzienlijk. Wij geven u graag enkele tips.

  schoonmaakadvies

  Erfgoedmonitor.nl: de cijfers achter het erfgoed

  Bent u geïnteresseerd in de cijfers over monumenten? Bijvoorbeeld over het aantal rijksmonumenten of de onderhoudsstaat van die monumenten in uw provincie? Met de Erfgoedmonitor van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komt u snel meer te weten.

  bekijk het hier

  De betekenis van een icoon

  Op 15 september begon rond 18.30 uur een heftige, uitslaande brand die een deel van de Sint-Urbanuskerk van Bovenkerk van de beroemde Pierre Cuypers in de as zou leggen. De kerk is iconisch voor de skyline. Wat doet zo’n ingrijpende gebeurtenis met de gemeenschap? 

  lees verder

  Monumentenverhaal

  Marjolein van den Berg is een spoorzoeker. Ze knapt eigenhandig haar gemeentelijk monument op en komt al werkende steeds meer te weten over het verleden van haar pand. Voor passende bouwmaterialen is ze met enige regelmaat te vinden bij het bouwmaterialendepot van de Monumentenwacht Gelderland.

  lees het verhaal

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

 • Wijzigingen voor eigenaren van een rijksmonument

  Wijzigingen voor eigenaren van een rijksmonument

  Als de Eerste Kamer met het wetsvoorstel 'Wet fiscale maatregel rijksmonumenten', instemt, komt de mogelijkheid om onderhoudskosten voor rijksmonumenten van de belasting af te trekken per 2019 te vervallen. Vanaf dat moment is er een vervangende subsidieregeling beschikbaar voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie.
  Ook in deze nieuwsbrief: Nieuwe brochures met nuttige kennis voor u als monumenteigenaar, en aandacht voor religieus erfgoed.

  Direct naar

  >
  Vervangende regeling

  >
  Nieuwe brochures

  >
  Terracotta gevelversiering

  >
  Religieus erfgoed

  >
  Monumentenverhaal

  Vervangende subsidieregeling

  Per 1 januari 2019 is - als alternatief voor de fiscale aftrek - een nieuwe subsidieregeling van kracht, mits het wetsvoorstel in december door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd. Wat betekenen de aanstaande wijzigingen voor rijksmonumenteigenaren?

  meer info

  Nieuwe brochures

  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft brochures uit over specifieke onderwerpen, voor zowel eigenaren als professionals. Deze helpen u als u verdiepende informatie zoekt over materialen, technieken, interieur en klimaatbeheersing. 

  nieuwste brochures

  Terracotta als gevelversiering

  Tussen 1840 en 1940 was terracotta populair voor het maken van (gevel)versiering in allerlei vormen.  Helaas is terracotta ook erg schadegevoelig en zijn veel ornamenten inmiddels aan restauratie toe. Hoe kunt u het onderhouden?

  lees verder

  Maand van het religieus erfgoed

  2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, met elke maand een ander thema. In november staat ons religieuze verleden in de schijnwerpers en worden bijzondere activiteiten georganiseerd met religieus erfgoed als thema. 

  drie activiteiten

  Monumentenverhaal

  In september kwam de Monumenten Community bij elkaar in de Pastorije van Simon en Hannah. Een pand met een verhaal. De restauratie is een project dat deze eigenaren met goede moed oppakken. Via een zelf opgerichte stichting bekostigen ze een deel van het onderhoud. 

  lees het verhaal

  Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

 • In een monument is altijd iets te ondernemen

  De diverse uitdagingen van een monumenteigenaar We beginnen deze nieuwsbrief met een bericht over de Herbestemmingssubsidie. Het herbestemmen van een monumentaal pand is een grote opgave, de subsidie helpt om de haalbaarheid van uw plannen te onderzoeken. Ook op kleinere schaal kan een monument vol uitdagingen zitten, daar gaan de volgende artikelen over. Sommige klussen kunt u zelf, maar andere wilt u wellicht uitbesteden aan een vakman of -vrouw. Menno van der Hoek uit Middelburg vertelt over zijn ervaringen als monumenteigenaar, en hoe de inspecties van de Monumentenwacht daar bij helpen. Direct naar > Herbestemmingssubsidie > Vakmensen vinden > Herfst: dakgoten schoonmaken > Monumentenzorg > Monumentenverhaal Herbestemmingssubsidie Herbestemming is voor historische panden een opgave. Bij kerken, schuren of industriële gebouwen maakt de indeling of locatie het lastig om een nieuwe functie te vinden. De herbestemmingssubsidie levert een bijdrage aan de onderzoekskosten naar een succesvol plan. U kunt aanvragen tot en met 30 november. aanvragen Vind de juiste vakmensen Het vinden van een vakman voor een restauratieklus is niet altijd makkelijk. Monumenteneigenaren missen soms de ervaring om vaklieden te beoordelen, omdat de meeste klussen niet vaak voorkomen. Hoe krijgt u als opdrachtgever meer zekerheid over de kwaliteit van het werk van een restaurateur?  lees verder Herfst: voorkom verstopte goten Kent u dat? Een verstopte goot in de herfst. Een schone goot kan u veel ellende besparen wanneer er veel regen valt. Blad en vuil hoopt zich op in goten en regenpijpen, met alle lekkages, vochtplekken of schimmels als mogelijke gevolgen. Een onderhoudsvrije goot bestaat niet, zeker bij monumenten! bekijk de tips De monumentenzorg verklaard Monumentenzorg is een breed begrip. Binnen het vakgebied werken verschillende instellingen, elk vanuit een eigen invalshoek om monumenten te behouden, te beschermen of te herstellen. We leggen uit wat het onderscheid is tussen een aantal van deze instellingen die onder de term vallen. lees verder Zeventiende-eeuws pand in Middelburg Menno van den Hoek kreeg bijna achtentwintig jaar geleden een baan in Zeeland. De geboren Fries kocht toen een monumentaal pand in Middelburg, waar hij nog steeds met veel plezier in woont. Met de Zeeuwse Monumentenwacht doet hij een wedstrijdje.  verhaal Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
 • Inspiratie opdoen bij monumenten

  Lezen over monumenten.. en ze bezoeken! Hoe leuk is het om eens binnen te kijken bij een ander? Dit weekend kan dat in duizenden panden tijdens Open Monumentendag. Maar ook daarna, bijvoorbeeld tijdens de bijeenkomst van de Monumenten Community op 22 september. In deze nieuwsbrief leest u ook over de inspirerende restauratie van de Latijnse School in Middelburg, het werk van de Monumentenwachten en wat u kunt doen als er bij u in de buurt een monument in verval raakt. Heeft u al een Open Monument bezocht, of gaat u dat vandaag of morgen doen? Deel het met ons via Facebook (@Monumenten.nl) of Twitter (@Monumenten_nl). Direct naar > Bijeenkomst Monumenten Community > De Monumentenwacht > Vervallen monument, wat nu? > Meest gelezen > Monumentenverhaal De Monumenten Community: bijeenkomst voor monumenteneigenaren Uw monument verduurzamen? Op zoek naar historische bouwmaterialen? Monumenteneigenaren staan vaak voor praktische uitdagingen. Het is daarom prettig om informeel van gedachten te kunnen wisselen met elkaar. Op 22 september is de volgende bijeenkomst van de Monumenten Community.  komt u ook? Wat doet de Monumentenwacht U heeft vast al eens van de Monumentenwachten gehoord. Als lid wordt uw pand regelmatig geïnspecteerd. Ook krijgt u advies over onderhoud. Jaarlijks inspecteren zo’n honderd professionele adviseurs gezamenlijk duizenden monumenten. Na elke inspectie krijgt u een uitgebreid rapport over de staat van uw monument. meer informatie Een vervallen monument in de buurt. Wat nu? De meeste monumenteneigenaren zorgen goed voor hun huis. Toch kan het voorkomen dat een historisch gebouw in uw omgeving in verval raakt. Bij Monumenten.nl krijgen we regelmatig vragen binnen over wat men in zo’n geval kan doen. Maakt u zich zorgen over de staat van een oud pand in uw buurt?  lees wat u kunt doen Het meest gelezen op Monumenten.nl Zoeken naar meer informatie over een bijzonder pand dat u bent tegengekomen? Het snuffelen in het Rijksmonumentenregister is een geliefde bezigheid onder onze lezers, zo blijkt. Het is de meest bezochte pagina van onze website. Wat lezen bezoekers van Monumenten.nl nog meer? bekijk de top 5 De Latijnse School: bijzondere vondsten Marijn en haar man Jan zijn boekrestauratoren. Maar voor een monument van steen en hout draaien ze hun hand ook niet meer om. Ze wonen en werken in de Latijnse School in Middelburg. De geschiedenis van het pand past bij hun werkzaamheden en tijdens de restauratie deden ze verrassende vondsten.  lees het verhaal Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
 • Open Monumentendag komt er aan! Maak een poster of bezoek een monument

  Open deuren! We kunnen ons al gaan verheugen op Open Monumentendag volgende maand! In het weekend van 8 en 9 september 2018 is het weer zo ver. Monumenten door het hele land openen de deuren en verwelkomen bezoekers op plekken die normaal gesloten zijn. In deze nieuwsbrief vertellen we daarnaast over de Quick Scan waarmee u als nieuwe monumenteigenaar snel inzicht heeft in de te verwachten kosten, en over nieuw erfgoed uit de periode 1965-1990. Direct naar > Maak een poster > Erfgoed na 1965 > Tips Open Monumentendag > Quick Scan geeft inzicht > Landgoed Oldengaerde Bestel uw eigen poster voor Open Monumentendag Monumenteigenaren en liefhebbers kunnen bij het Restauratiefonds een eigen poster bestellen die aangeeft dat een monument open is.  bestellen Post 65: Verkenning naar erfgoed uit 1965–1990 De waardering voor jonge architectuur groeit. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is daarom begonnen met de Verkenning Post 65. Daarmee brengt de RCE de erfgoedrijkdom uit de periode na 1965 in beeld en verkent hoe we bijvoorbeeld met moderne duurzaamheidseisen kunnen omgaan. lees verder Tips voor Open Monumentendag In het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentendag. Voor monumentenliefhebbers is dit het mooiste weekend van het jaar. Het biedt dé kans om pareltjes van panden te bezoeken. We geven een aantal suggesties voor monumenten die passen bij het thema In Europa. bekijk de tips Quick Scan biedt inzicht in te verwachten kosten Wilt u een monument kopen? Dan is het prettig om te weten welk onderhoud u de eerste tijd te wachten staat en welke kosten u waarschijnlijk kunt aftrekken bij de Belastingdienst. Met de Quick Scan van de Monumentenwacht krijgt u hier snel inzicht in. Dit is waardevolle informatie bij het maken van uw keuzes. meer informatie Landgoed Oldengaerde: onontdekte parel in Drenthe Wat moet je met een landgoed dat al 200 jaar in de familie is, maar waarvoor je kinderen de zorg niet op zich kunnen of willen nemen? Voor dat vraagstuk stonden de vier zussen Willinge. Zij vonden in Stichting het Drents Landschap een partij waar ze met vertrouwen hun landgoed Oldengaerde aan over hebben gedragen.  lees het verhaal Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
 • Zomernieuws voor u en uw monument

  Nieuwe manieren van steun aan monumeneigenaren Voordat we u meenemen in onderhoudstips voor de zomer, praten we u graag bij over het laatste nieuws. In de Beleidsbrief Erfgoed Telt zet de minister haar plannen voor de steun aan erfgoed uiteen, u leest wat dit betekent voor u als monumenteigenaar. Het Restauratiefonds verlaagt de rente voor leningen aan eigenaar-bewoners van rijksmonumenten om kwalitatieve restauratie én verduurzaming te stimuleren. En vergeet niet dat Open Monumentendag er aan komt! Direct naar > Erfgoed Telt > Renteverlaging Restauratiefonds > Posters bestellen > Onderhoudstips zomer > Monumentenverhaal Erfgoed Telt Vorige maand presenteerde minister Van Engelshoven de beleidsbrief Erfgoed Telt. Hierin zet het kabinet zijn visie op erfgoedbeleid uiteen en maakt duidelijk wat de plannen voor deze kabinetsperiode zijn. In de nieuwe plannen staat dat particuliere monumenteneigenaren blijvend steun krijgen. lees verder Restauratiefonds verlaagt rente voor restauratie én verduurzaming naar 1% Het Restauratiefonds verlaagt de rente van de leningen voor restauratie en verduurzaming van 1,5% naar 1%. Dit geldt voor eigenaar-bewoners van rijksmonumenten.  lees verder Posters bestellen voor Open Monumentendag In het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentendag. Monumenten door het hele land openen de deuren voor bezoekers, op plekken die normaal gesloten zijn. Monumenteigenaren en -organisaties kunnen vanaf nu bij het Nationaal Restauratiefonds een eigen poster bestellen om Open Monumentendag aan te kondigen. posters bestellen Vijf tips voor monumentenonderhoud in de zomer Het is weer volop zomer. Waarschijnlijk neemt u in dit jaargetijde vooral de buitenkant van uw pand onder handen. Maar vergeet de binnenkant niet. We helpen u vooruit met vijf tips voor typische ‘zomerklussen’.  bekijk de tips Jongeriuscomplex: droomvilla en transparant kantoor in Utrecht De opa van Willem ter Steege was een veelzijdige ondernemer, die aan de rand van de stad Utrecht in de jaren dertig een droomvilla voor zijn gezin bouwde en een prachtig transparant kantoorgebouw voor zijn personeel. Het ‘Jongerius-complex’ heeft de rijksmonumentale status en is grondig gerestaureerd. het verhaal Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
 • Bijzondere bescherming voor bijzondere panden

  Bijzondere bescherming en voorbeelden uit de praktijk Vorige week is de Rotterdamse wijk Heijplaat aangewezen als Rijksbeschermd stadsgezicht. Sinds de invoering zijn er inmiddels meer dan 400 van dergelijke gebieden aangewezen. Deze maand leest u over deze categorie bescherming. Verder leest u over verzekeringen voor monumenten. Tot slot nemen wij u mee naar twee mooie monumenten, het Planetarium in Franeker en de Westergasfabriek in Amsterdam. Direct naar > Beschermde stads- en dorpsgezichten > Monument verzekeren > Westergasfabriek > Planetarium Franeker > Privacyverklaring Beschermde stads- en dorpsgezichten Vorige week is een groot deel van de Rotterdamse wijk Heijplaat aangewezen als beschermd stadsgezicht. Sinds de invoering in 1961 zijn ruim 400 van deze gebieden aangewezen. De status biedt een bijzondere vorm van bescherming. Wat houdt dit in? lees verder Verzekeren voor monumenteneigenaren Verzekeringen kunnen u als monumenteigenaar veel zorgen besparen. Zo biedt een opstalverzekering bijvoorbeeld zekerheid bij schade door brand of storm. Er zijn een aantal aandachtspunten voor verzekeringen bij aankoop, verbouwen of restaureren. praktische informatie Westergasfabriek van 't gas af Hoe kunt u een monument duurzaam restaureren? De fabriekspanden op het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam laten vele mogelijkheden zien. Van ledverlichting, geïsoleerde gevels, zorgvuldig weggewerkte achterzetkozijnen, warmte-koudeopslag, zonnepanelen, tot een vergister voor organisch afval.  laat u inspireren Planetarium in Franeker: rijksmonument op weg naar werelderfgoedstatus Eise Eisinga besloot in 1774 een nauwkeurig bewegend model van ons zonnestelsel te bouwen. Meer dan twee eeuwen later is dit planetarium het oudste nog werkende ter wereld. Gemeente de Waadhoeke en Monumentenwacht Fryslân zetten zich in voor het onderhoud van dit monument. laat u inspireren Privacyverklaring Om deze nieuwsbrief te kunnen ontvangen, heeft u uw e-mailadres aan ons verstrekt. Ook een e-mailadres valt onder persoonsgegevens. Wij gaan uiterst zorgvuldig om met de door u aan ons verstrekte gegevens. Op deze pagina beschrijven we kort hoe we met uw privacy omgaan en wat uw rechten zijn. bekijk de privacyverklaring Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
 • 5 aandachtspunten voor uw monumentale tuin

  Naar buiten! In deze nieuwsbrief leest u onder andere over onderhoud aan monumentale tuinen. 1400 tuinen, parken en andere groene monumenten in Nederland staan inmiddels in volle bloei. Voor mensen met groene vingers is het een mooie aanleiding om aan de slag te gaan. Het zonnige weer helpt daar natuurlijk ook bij. Daarnaast leest u over gemeentelijke monumenten en activiteiten die u tijdens het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed kunt ondernemen. Direct naar > Monumentale tuinen onderhouden > Informatie gemeentelijke monumenten > Europees Erfgoedjaar > Monumentenverhaal: Kastanjefabriek > Weekendtip: Nationale Molendag Vijf aandachtspunten voor monumentale tuinen Nederland telt zo’n 1400 groene monumenten, waaronder veel tuinen en parken. Die variëren van parken rond buitenplaatsen of landhuizen tot kloostertuinen en hofjes. Een enorme rijkdom. Historische tuinen zijn kwetsbaar zonder regelmatig onderhoud. Wat komt er bij kijken? 5 aandachtspunten Informatie over gemeentelijke monumenten vinden Bij Monumenten.nl krijgen we regelmatig de vraag voorgelegd waar een lijst met gemeentelijke monumenten te vinden is. De registers worden niet landelijk bijgehouden. Gemeenten bepalen zelf hoe de gegevens beschikbaar worden gesteld. Dat maakt zoeken soms lastig, maar u kunt bij de gemeente vaak online terecht. lees verder Europees Erfgoedjaar 2018: monumenten in de schijnwerpers Het jaar 2018 is door de Europese Unie uitgeroepen tot Europees Erfgoedjaar. Het jaar wordt door het hele continent gevierd met tal van activiteiten, die ons bewust maken van kruisverbanden met omringende landen. meer informatie Monumentenverhaal: De Kastanjefabriek Eerst word je verliefd op een meisje en onderweg naar haar toe val je voor een pand van bijna 200 jaar oud! Samen gingen DirkJan Heinen en Joyce Stellinga hun droom achterna. Zij kochten de Kastanjefabriek en nu, drie jaar later, is het een prachtig B&B-hotel in Eibergen. lees het verhaal Dit weekend: Nationale Molendag Vandaag en morgen (12 en 13 mei) wordt de 46ste Nationale Molendag gehouden. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren open zet. Bezoek ook een molen en ontmoet de molenaar! molens bezoeken Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
 • Het Duvelhok functioneert als een klein dorpje in de stad

  Deze maand In deze nieuwsbrief meer over de plannen van Minister Van Engelshoven om erfgoed toegankelijker voor iedereen te maken, nieuws over bekende en minder bekende financiële regelingen voor eigenaren van gemeentelijke monumenten, mooie verhalen van bijzondere interieurs en weer een nieuw monumentenverhaal, ditmaal uit Tilburg. Direct naar > Bijzondere interieurs > Visiebrief cultuur > Regionale Fondsen > Duvelhok in Tilburg Bijzondere interieurs in Nederland op de kaart gezet Veel monumenten hebben niet alleen een bijzondere buitenkant, maar ook een historisch interieur dat daarmee een samenhangend geheel vormt. Het aantal wordt geschat op een paar duizend. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed lanceerde een website om de verscheidenheid van dit bijzondere erfgoed te laten zien. Kijk of uw interieur ook in aanmerking komt als interieurensemble en meld het aan. bekijk meer Visiebrief cultuur biedt toekomst voor monumenten Eind vorige maand is de Cultuurvisie van Minister Van Engelshoven gepresenteerd met plannen voor de komende vier jaar. Een belangrijk speerpunt is het toegankelijker maken van erfgoed. Ook komt er 325 miljoen extra vrij voor erfgoed, bijvoorbeeld voor inventieve projecten of voor subsidies. Welke plannen zijn er nog meer en wat betekent dat voor u? lees de plannen Regionale Fondsen bieden brede ondersteuning Voor de restauratie van gemeentelijke en provinciale monumenten zijn verschillende financieringsregelingen beschikbaar. De regionale fondsen bieden in de meeste gevallen een passende oplossing voor eigenaren. Met een verbreding op thema’s worden de mogelijkheden voor financiering steeds ruimer. meer mogelijkheden Van textielfabriek naar dorpje in de stad In textielstad Tilburg is de oudste nog bestaande textielfabriek weer volop in bedrijf. Niet om wol te verwerken, maar als ‘social salon’ en werkplek voor creatieve bedrijven. Karin Bruers zorgde voor de restauratie en herbestemming van dit rijksmonument uit 1862. lees het verhaal Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
 • Een nieuwsbrief boordevol tips

  Lente! Na een koude periode lijkt de lente nu toch echt in aantocht. Dat is een mooie tijd om aan de slag te gaan met uw monument. Daarom in deze nieuwsbrief veel tips, bijvoorbeeld over schilderwerk en handige onderhoudstips die passen bij het voorjaar. Wij wensen u veel leesplezier! Direct naar > Schilderwerk > Monumenten op de huizenmarkt > Onderhoud in de lente > Monumentenverhaal > Herbestemmingssubsidie Uw gegevens Aanhef Mevrouw Achternaam Mosterman E-mailadres r.mosterman@restauratiefonds.nl Praktische tips voor schilderwerk Monumentale interieurs hebben onderhoud nodig, het beste is om dat preventief te doen. U kunt hierin zelf vaak al de eerste stappen uitvoeren, door bijvoorbeeld regelmatig schoon te maken. Zo hoeft er minder te worden geschilderd en blijft er uiteindelijk meer van de originele verflagen behouden. meer tips De monumentenmarkt biedt alternatief voor de liefhebber Monumenten hebben over het algemeen een hogere prijs, maar kunnen ook voordelen bieden. Uit cijfers van het jaarlijks onderzoek naar de monumentenmarkt blijkt dat monumenten momenteel sterker in prijs stijgen dan reguliere woningen, en ook dat de aankooptijd doorgaans langer is. De extra rust en tijd biedt de koper de kans op een goede koop. lees verder Vijf tips voor onderhoud in de lente Met de lente voor de deur kunt u uw monumentale pand weer uit de winterslaap halen. Het is een goed moment om het pand op schade na te lopen en onderhoud uit te voeren. Maar wat is verstandig om de komende tijd aan te pakken? En waar moet u uw pand op controleren? Vijf tips helpen u vooruit. aan de slag “In de kelder vonden we een waterput van vóór 1848” Gloria en haar gezin vielen voor een rijksmonumentale boerderij in Zuidlaren. Ze restaureerden het voorhuis om er een stijlvolle bed and breakfast van te maken. Gasten kunnen er nu douchen boven een waterput van vóór 1848. “We vonden de originele plavuizen en de roestafdrukken van de melkbussen.” lees het verhaal Herbestemmingssubsidie 2017 verleend De besluiten voor de Herbestemmingssubsidie 2017 zijn verzonden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De regeling geldt ook voor provinciale en gemeentelijke monumenten en voor gebouwen zonder monumentstatus met bijzondere cultuurhistorische waarde. Vanaf 1 oktober 2018 kunnen weer nieuwe subsidieaanvragen worden ingediend. lees verder Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.