U bent hier

Vier bijzondere monumenten om deze winter te bezoeken

Nieuwe St. Bavo. Tasja - Via Wikimedia
04 december 2018

De decembermaand staat bol van feestelijkheden, gezelligheid en lekker eten. En in de vakantie hebt u ook heerlijk de tijd voor activiteiten met vrienden en familie. Bijvoorbeeld een bezoek aan een in kerstsfeer gehuld monument. Wat dacht u van de volgende bijzondere wintermonumenten?

 

1. Kerstmarkt en concerten op Kasteel Middachten

Kastelen zijn een prachtige setting voor een dagje uit. Tijdens een decemberbezoek aan Kasteel Middachten kunt u niet alleen genieten van historische pracht in een winterse sfeer, de jaarlijkse kerstmarkt maakt de ervaring extra bijzonder. Het kasteel is dan uitbundig versierd, lichtjes twinkelen en er is een levende kerststal. Dit jaar komt daar nog een schepje bovenop met bloemdecoraties en miniconcerten binnen en buiten. Ligt Middachten niet op uw route? Ook andere kastelen bieden allerlei winterse activiteiten aan. Denk aan de eindejaarsrondleidingen in Slot Zuylen, de kerstfair bij Huis Doorn of Winterpaleis Het Loo. Kasteel Amerongen belooft zelfs een Keizerlijke Kerst.

 

Kerstopenstelling Kasteel Middachten, De Steeg: 12 – 16 december

Meer informatie op: https://www.middachten.nl/12-tm-16-december-2018-kerstopenstelling/

 

2. Verkade Experience op de Zaanse Schans

Deze feestmaand is onlosmakelijk verbonden met suikergoed en chocolade. Hoewel de Zaanse Schans soms druk kan zijn door toeristen, is het Zaans Museum een beter bewaard geheim. De Verkade Experience maakt deel uit van dit museum. Hier trekt de hele geschiedenis van de koek- en chocolade-industrie aan u voorbij. Ingericht als historische snoepfabriek biedt het een zoete ervaring voor jong en oud.

 

Zaans Museum & Verkade Experience, Zaandam: dagelijks geopend m.u.v. 1e kerstdag en nieuwjaarsdag

Meer informatie op: https://zaansmuseum.nl/

 

3. Schaatsmuseum Hindeloopen

Aan de buitenkant zou u het niet zeggen, maar in een wat verstopt pand in het centrum van Hindeloopen vindt u het ‘grootste museum op schaatsgebied’. Uiteraard komt de Elfstedentocht uitgebreid aan bod, maar u vindt in dit historische pand ook een opvallend grote verzameling schaatsen, waaronder die van koning Willem-Alexander en Evert van Benthem. In de nagebouwde smederij en werkplaats komt het oude schaatsen maken weer tot leven, maar er is ook aandacht voor lokaal ambacht, zoals de beschilderde Hindelooper meubelen.

 

Eerste Friese Schaatsmuseum, Hindeloopen: dagelijks geopend m.u.v. 1e kerstdag en nieuwjaarsdag

Meer informatie op: http://www.schaatsmuseum.nl/home/

 

4. De Nieuwe Bavo, Haarlem

De prachtige kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem is recent in zijn geheel gerestaureerd. Het in neogotische en neoromaanse stijl door Joseph Cuypers ontworpen bouwwerk is één van de topmonumenten van Nederland en een bezoek zeker waard. Rond Kerst is het ideale moment om te proeven van de sacrale sfeer. Bovendien is er in december in het KathedraalMuseum een tentoonstelling te vinden met Kerstgroepen. In december organiseren verschillende andere kerken evenementen of concerten. Zo vindt u een winterfair in de Grote Kerk in Gouda en een reeks kerstconcerten in de Basiliek Oudenbosch.   


Nieuwe Bavo, Haarlem: geopend op dinsdag t/m zaterdag tussen 13 en 16 uur

Tentoonstelling Kerstgroepen 8 december 2018 - 2 februari 2019

Meer informatie op: http://www.denieuwebavo.nl/agenda.html

 

Alles over